Gepest worden is iets verschrikkelijks. En waarom word je gepest? Omdat je er anders uitziet dan de anderen. Omdat je niet goed bent met gym of omdat je een zacht karakter hebt. Altijd zijn het kinderen die zich niet goed kunnen verweren. De zwaksten worden uitgekozen.

Die pesterijen kunnen heel geniepig zijn. Wat dat betreft zijn pestkoppen vaak heel vindingrijk. En ze worden steeds gemener. Het laffe van de pesters is dat ze vrijwel altijd in groepen werken. Dan voelen ze zich sterk. Zodra het één op één wordt, zijn ze opeens wel aardig of nemen ze heel laf de benen.

Ben jij een pestkop?
Pest jij wel eens andere kinderen? Is dat eigenlijk wel zo lollig als het lijkt? Weet je eigenlijk wel wat je iemand aandoet? Realiseer je je wel dat kinderen die dagelijks getreiterd worden zich avond na avond in bed in slaap huilen? Dat ze er tegenop zien om ’s morgens weer naar school te moeten? En hoe bang ze zijn om erover te praten omdat ze weten dat het pesten daardoor alleen maar erger wordt? In het boek Spijt van Carrie Slee kun je lezen hoe ver het pesten kan gaan. Het slachtoffer voelt zich zo eenzaam, dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegt. Het is maar een boek, zul je nu denken, maar het gebeurt echt regelmatig! En dat wil jij toch niet op je geweten hebben!

Is pesten wel zo leuk?
Als jij één van die pestkoppen bent, zou je eens heel goed over de volgende zaken na kunnen denken:
• Waarom pest je eigenlijk? Wil je alleen maar stoer zijn? Bij een populaire groep horen? Of ben je vroeger zelf, op een andere school bijvoorbeeld, ook gepest? Wat de oorzaak ook is, het mag nooit een reden zijn om een ander het leven zuur te maken. Als je even nadenkt, weet je zelf ook wel dat pesten niet stoer, maar juist heel laf is en dat je door te pesten nooit échte vrienden krijgt.
• Is pesten wel zo lollig? Geeft het je echt een prettig gevoel om iemand de grond in te trappen en diep ongelukkig te maken? Stel je eens voor hoe het voelt om zo gepest te worden… Zou jij een zelfmoord op je geweten willen hebben?
• Hoe zou je het vinden om zelf gepest te worden? Als je stoer genoeg bent, durf je deze praktijkoefening ook wel aan. Spreek met je vriendinnen af dat zij je een dag gaan pesten. De volgende dag kiezen jullie een ‘nieuw’ slachtoffer. Het lijkt in het begin een spelletje, maar het zal je zeker niet meevallen. Realiseer je dan ook dat jullie slachtoffer dat dag in, dag uit meemaakt.

Doorbreek het pesten
Als je eenmaal een pester bent, is het niet makkelijk om ermee te stoppen. Vooral als je bij een populaire groep wilt (blijven) horen. Opkomen voor je eigen mening tegenover een grote groep is altijd moeilijk. Zeker als je weet dat jij dan het volgende slachtoffer kunt worden. Toch getuigt het juist van moed en kracht als je wel stopt met pesten. Je hoeft niet meteen tegenover de hele groep te gaan staan. Maak de mensen uit de groep één voor één duidelijk dat jij er geen zin meer in hebt, dat je pesten niet leuk vindt. Praat er met hen over, vraag ze op de man/vrouw af waarom ze eigenlijk zo graag iemand treiteren, wat ze ermee willen bereiken en hoe ze het zouden vinden als ze zelf gepest zouden worden. Grote kans dat ze daar geen antwoord op kunnen geven of dat ze je vierkant uitlachen. Maar er zullen zeker kinderen tussen zitten die opgelucht zijn omdat iemand voorstelt om het pesten te doorbreken. Als je diep in je hart kijkt, vindt niemand het namelijk prettig om een ander diep ongelukkig te maken. Als je echt stoer bent, durf je ook te stoppen met pesten!