We hebben nu ongeveer vier jaar pleegkinderen bij ons thuis wonen. Normaal gesproken komen er kinderen die jonger zijn dan ik (ik ben de oudste thuis), maar nu hebben we een meisje thuis wonen die even oud is als ik en ze vraagt überveel aandacht aan mijn moeder.

Pleegkinderen vragen wel meer aandacht, dat weet ik, maar zij vraagt extra veel, vooral aan mijn moeder. Daardoor heeft mijn moeder veel minder aandacht voor mij en mijn zusjes. Ik heb geprobeerd om erover te praten met mijn moeder, maar als ik zeg dat ze veel aandacht vraagt, antwoord ze: ‘Ja, dat doen alle pleegkinderen.’ En als ik zeg dat ik nooit meer iemand in huis wil hebben wonen die even oud is als ik, reageert ze afwezig. Wat nu? ;$

Het is heel goed van je ouders én van jou en je zusjes dat jullie pleegkinderen in huis nemen. Daarmee doen jullie echt heel veel goeds voor kinderen die het heel erg moeilijk hebben. Maar een pleegkind in huis heeft ook grote invloed op het leven zoals jullie dat gewend zijn. Er komt toch iemand bij die je niet kent, die aandacht opeist en die vaak heel veel problemen met zich meebrengt. En dat betekent dat je als gezin ook heel goed moet kijken waar het wel en waar het niet goed gaat. Kleine kinderen zijn voor jullie prettiger omdat ze nog zo hulpeloos zijn. Daar kun je als oudere pleegzus zelf ook voor zorgen. Misschien vindt je moeder het wel prettiger om een ouder pleegkind in huis te hebben, omdat die minder praktische zorg nodig heeft. Voor jou kan dat juist heel bedreigend zijn, omdat zij dezelfde dingen met jouw moeder deelt die jij graag met haar zou willen delen. Dat is iets waar jouw ouders rekening mee moeten houden. Misschien moet je toch eens aan allebei je ouders vragen of je daar een keer een goed gesprek met hen over kunt hebben. Want het is heel lief van ze dat ze andere kinderen willen helpen, maar dat mag niet ten koste gaan van hun eigen kinderen. 

Lees ook: GIRLZ Talk – Mijn zusje is irritant