Toen ik veertien was, ben ik aan de wiet gegaan. Eerst was dat gewoon voor de smaak, maar ik zag mijn vader maar twee keer in het jaar, mijn oma was overleden, ik had geen vrienden, het ging niet goed op school en ik had ruzie met mijn moeder, de hele tijd.

Op een gegeven moment meldde een jongen mij ziek op school en ik ging een maand lang niet naar school. Ik deed heel veel aan waterpijp blowen, met pure wiet. Ik zat op een gegeven moment op twaalf joints per dag. Toen kwam mijn ma overal achter en werd ik naar mijn vader gestuurd. Daar ben ik helemaal ‘afgekickt’. Maar nu, meer dan een jaar later, heb ik nog steeds zin in joints. Zoals iemand zin heeft in een sigaret. Maar ik probeer zo goed mogelijk vol te houden. Een vriendin van mij blowt nu ook. Ik heb dat tegen mijn moeder gezegd en nu vertrouwt ze me ineens niet meer. Ik was vanmiddag bij een andere vriendin en toen sms’te ze me: waar ik was. En toen belde ik haar en ze geloofde niet dat ik daar was, dus liet ik mijn vriendin even geluid maken en haar hond blaffen, maar anders had ze het niet geloofd. En toen ik thuis kwam, was het eerste wat ze deed aan mij ruiken. Het doet me heel veel pijn dat ze me ineens niet meer vertrouwt, terwijl ik er helemaal niet meer aan doe, en ik heb geen idee hoe ik dat vertrouwen weer kan wekken, juist omdat ik geen joint meer aanraak. En ze vertrouwde me op een gegeven moment wel weer. Mij

Je moeder maakt zich zorgen en daar heeft ze ook redenen voor. Het ging een poos helemaal niet goed met jou. En nu het wat beter gaat, is haar grootste angst dat het opnieuw helemaal fout gaat. Dat is heel begrijpelijk en ook wel terecht want je zegt zelf dat je het heel moeilijk vindt om niet meer te blowen. Het heeft tijd nodig om dat vertrouwen weer terug te verdienen. Je bent heel goed bezig en het is nu vooral belangrijk dat je moeder ziet dat je echt je best doet. Het was goed van je dat je tegen je moeder hebt verteld over je vriendin, maar in alle zorgen om jou heeft ze de boodschap verkeerd begrepen. Je moeder is nu bang dat jij daardoor in de verleiding komt om weer te beginnen met blowen, terwijl jij het waarschijnlijk juist hebt verteld om te laten zien dat je je best doet om sterk te zijn. Praat daarover met je moeder. Vertel haar dat je het soms heel moeilijk vindt om het vol te houden, maar dat je echt je best doet. Als ze ziet dat jij vecht tegen de verleiding, zal ze sneller geneigd zijn om je te helpen in plaats van je te controleren. Dan begrijpt ze ook dat jij over je vriendin hebt gepraat om haar vertrouwen terug te krijgen, niet om het op die manier weer kwijt te raken.