Ik zit ergens heel erg mee en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik heb de laatste tijd heel veel problemen te horen gekregen van anderen en dat heeft me pijn gedaan. Ik blijf ermee zitten omdat ik andermans geheimen in me opkrop.

Β Daardoor gaat het slecht op school. Verder vindt iemand mij leuk, maar het is een goede vriend van mij en ik wil die vriendschap niet kwijt dus ik weet niet wat ik moet doen. Ook hebben mijn ouders de laatste tijd heel erg veel ruzie. Ik vind het moeilijk om naar een meidenblad te mailen, maar ik zit er echt mee… Wat moet ik doen? Weegschaaltje

Het is lief van je dat je luistert naar de problemen van je vrienden en vriendinnen en daar zullen ze je ook zeker dankbaar voor zijn, want daardoor help je ze al heel veel. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat jij daardoor een probleem krijgt. Als het niet lukt om die verhalen weer los te laten, moet je er op een andere manier voor zorgen dat je ze weer kwijtraakt. Vertel ze eventueel aan je moeder. Bij haar hoef je je – als het goed is – geen zorgen te maken dat ze ze doorvertelt. Of schrijf ze in een dagboek. Dan ben jij ze kwijt en hoeven ze niet meer in je hoofd te blijven rondspoken. Door die problemen van anderen in je hoofd, word jij ook onzekerder en banger voor dingen die wel of niet zouden kunnen gebeuren. Die vriend die verliefd op je is, kan namelijk ook een hele mooie relatie worden. En ouders die ruzie hebben, gaan niet altijd scheiden. Zorg er dus voor dat je de problemen van anderen kwijtraakt, dan kun je ook beter omgaan met de dingen die in je eigen leven gebeuren.