racistische ouders gelovig ouders ontmoet

Talk: ‘Ik heb racistische ouders’

Mijn ouders zijn het probleem. Ze zijn vreselijk racistisch. Ze zeggen altijd dat ik met mensen om moet gaan die ‘hoger’ dan ik zijn en dat ik niet met donkere mensen om mag gaan omdat ze een ‘slechte’ invloed op mij zouden hebben.

Racistische ouders

Mijn racistische ouders zijn het probleem, ze zijn vreselijk racistisch. Ze zeggen altijd dat ik met mensen om moet gaan die ‘hoger’ dan ik zijn en dat ik niet met donkere mensen om mag gaan omdat ze een ‘slechte’ invloed op mij zouden hebben. Ik mag nooit naar het huis van een vriendin omdat ze een donkere familie heeft. Mijn ouders voelen zich niet fijn als ik bij haar ben. Ik vind dit echt heel vervelend en ik weet niet wat ik hiermee moet. Ik heb best veel donkere/getinte vrienden en die kan ik toch niet zomaar dumpen?!?! Ik heb heel vaak met ze geprobeerd te praten, maar dat draait altijd uit op knallende ruzie. Ik hoop echt dat mijn verhaal erin komt.

Lastig hoor, van die ouders die vol vooroordelen zitten.

Feit is dat er in Nederland meer dan 16 miljoen mensen wonen, waarvan bijna een vierde van allochtone afkomst is. Dat betekent dat in een gemiddelde Nederlandse schoolklas 25% van de leerlingen niet in Nederland geboren is. En dan hebben we het nog niet over de mensen die wel in Nederland geboren zijn, maar die ouders of grootouders hebben met een andere nationaliteit: de zogenaamde tweede en derde generatie allochtonen. Die hebben weliswaar een andere huidskleur, maar zijn net zo Nederlands als jij of je ouders. Het wordt dan wel heel moeilijk om uitsluitend Nederlandse vrienden te vinden die ook nog eens een ‘hogere’ afkomst hebben dan jij. Anno 2016 kun je niet meer om het feit heen dat we in een multiculturele samenleving wonen. Dat is iets wat jouw ouders niet kunnen en mogen ontkennen. Leg deze gegevens eens voor aan je ouders. Gebruik eventueel de exacte cijfers die je kunt vinden op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek: cbs.nl. Laat ze verder weten dat jij beslist wie jouw vrienden zijn en dat jij hen ook niet veroordeelt op hun vrienden. Of het werkt, blijft afwachten. Maar hopelijk begrijpen je ouders op den duur dat ze jouw vrienden moeten respecteren, ongeacht hun huidskleur of afkomst. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: Getty Images

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zou jij adviseren?

Gerelateerde artikelen