drankje drugs

Real life story: ‘Iemand gooide drugs in mijn drankje’

Tijdens het uitgaan gooide iemand drugs in het drankje van Kiki (18), waardoor ze de controle over zichzelf kwijtraakte. Deze angstige gebeurtenis heeft haar extra alert gemaakt.

Stappen

‘Toen mijn vrienden vroegen of ik mee ging stappen, twijfelde ik geen moment. Ik was al een tijdje niet uit geweest en had er zin in. Samen met mijn beste vriendin, mijn broer en mijn schoonzus zijn we de avond begonnen in een gezellige bar waar we een drankje dronken. Later in de stad kwamen we een groep vrienden tegen waar we de rest van de avond mee doorbrachten.

In de club waar we op een gegeven moment waren, bleek de ex van mijn beste vriendin achter de bar te staan. Dat was even een ongemakkelijke situatie. Ook kwamen we mensen tegen die we daar niet hadden verwacht en ook niet per se tegen wilde komen. We besloten ons er niet veel van aan te trekken en ons eigen plan te trekken. We vermaakten ons goed op de dansvloer en ik had het erg naar mijn zin. In de club had ik een paar drankjes gedronken toen de avond ineens een waas voor me werd.

Zo was het eerst 2 uur ’s nachts en opeens was het anderhalf uur later. Mijn vrienden vertelden later hoe ik me had gedragen. Ik wankelde veel en ben een paar keer gestruikeld. Ze troffen me op een gegeven moment zittend aan op de grond, druk zoekend naar mijn pasjes. Die bleken los in mijn tasje te zitten in plaats van in mijn portemonnee, heel vreemd.

Ook veranderde mijn stemming met de minuut. Het ene moment stond ik heel hard te huilen en zag ik het allemaal niet meer zitten en nog geen paar minuten later had ik energie voor tien en ging ik helemaal los op de muziek. Het leek alsof mijn emoties versterkt werden. Ik denk dat ik zo moest huilen omdat ik oud-collega’s was tegengekomen in de club. We zijn ooit op een niet zo leuke manier uit elkaar gegaan. Misselijk was ik niet en volgens mij vermaakte ik me wel. Zelf had ik niet bewust door dat ik anders deed. Mijn vrienden dachten dat ik te veel gedronken had en me daarom zo apart gedroeg.

Niemand dacht aan drugs. Pas toen we aan het eind van de avond naar een snackbar gingen, viel het een vriend op dat ik wel erg grote pupillen had. Ik kon niet meer helder denken en maakte me daarom ook geen zorgen. Samen met mijn beste vriendin ben ik met een taxi thuisgekomen, waar ik als een blok in slaap viel.’

Beroerd

‘De volgende ochtend voelde ik me ontzettend beroerd. Ik heb een half uur onder de douche gezeten, staan lukte niet. Mijn hele lichaam trilde en ik ben zelfs van de trap gegleden omdat ik niet meer op mijn benen kon blijven staan. Toen besefte ik dat dit geen gewone kater was. Er zat duidelijk meer in mijn lichaam dan alleen alcohol. En bovendien had ik maar vier alcoholische drankjes gehad. Ik hou niet van veel drinken en dronken worden. Ik kan er goed tegen en weet precies waar mijn grens ligt. Bijna de hele dag heb ik in bed gelegen. Ik moest veel huilen en kon geen slok water binnen houden. Na een paar uur moest ik flink overgeven en pas daarna kon ik weer een beetje op mijn benen staan. Een slokje thee met suiker kon ik pas na het overgeven binnenhouden.

Ik was erg geschrokken dat ik de controle kwijt was geraakt en bijna niets meer wist van de avond ervoor. Mijn ouders zagen natuurlijk ook dat het niet goed ging, maar ik vertelde dat de drankjes verkeerd gevallen waren en dat ik gewoon een heel erge kater had. Ik wilde ze niet ongerust maken en ik was bang voor hun reactie. Pas veel later heb ik mijn moeder verteld dat ik dacht dat er die avond iets in mijn drankje is gegooid. Ze reageerde gelukkig heel lief en zei dat ze dat al dacht omdat ik zo trilde en me zo ontzettend ziek voelde. Ook zei ze dat zulke dingen nu eenmaal gebeuren en dat we extra alert moeten blijven. Ik was opgelucht door haar rustige reactie.’

Een raadsel

‘Omdat ik zelf een horecaopleiding volg, weet ik wel iets van drugs. Ik denk niet dat er GHB in mijn drankje in gegooid, die verschijnselen zijn anders dan ik had. Van GHB word je opgewonden, voel je je ontspannen, kun je misselijk worden, overgeven en een slap gevoel in de spieren krijgen. De symptomen verschillen per persoon en ook maakt het uit hoeveel je toegediend krijgt.

Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat er in mijn drankje heeft gezeten. Maar dat er iets in zat, is wel duidelijk. Als je vermoed dat er iets in je drankje is gegooid, kun je een bloedonderzoek laten doen als je er snel bij bent. In sommige gevallen is op deze manier te achterhalen welke drug er in je bloed zit. Dit heb ik niet gedaan, omdat ik bang was voor de reactie van mijn moeder en te laat voor zo’n onderzoek.
Ik weet bijna niets meer van de avond en dat vind ik best eng.

Wat ik nog weet komt door foto’s en berichtjes en dingen die mijn vrienden me hebben verteld. Ik zag in mijn Whatsapp-geschiedenis dat ik een vriend voice-berichtjes had gestuurd. Deze heb ik uiteraard teruggeluisterd en ik schrok, want ik herkende mezelf helemaal niet. Ook bleek ik Snapchats te hebben gemaakt met volstrekt vreemde mensen. Op die foto’s zag ik dat ik een heel rood gezicht had en dat mijn pupillen inderdaad heel groot waren. Ik was duidelijk niet mezelf.’

Idioot gedrag

Ik denk dat ik een ongelukkig slachtoffer ben geworden van iemand die of een misselijke ‘grap’ wilde uithalen, of misschien wel ergere dingen in gedachten had. Natuurlijk ben ik de hele avond nagegaan in mijn hoofd in de hoop dat ik iets vreemds zou herinneren. Ik maakte mezelf helemaal gek, ik heb zelfs mijn beste vriendin verdacht. Ik heb niet het idee gehad dat ik de gaten werd gehouden of dat iemand iets van plan was.

Nu kan ik lachen om mijn idiote gedrag die avond, maar toen het net was gebeurd ben ik heel bang geweest. Ik was de controle over mezelf kwijt en dat vind ik een heel enge gedachte. Welke zieke geest haalt het in zijn of haar hoofd om iets in iemands drankje te gooien? Het had veel erger kunnen aflopen. Ik ben nu veel voorzichtiger als ik uitga en drink het liefst niets. Als ik toch iets drink, let ik extra goed op mijn drankje.

Ik wil écht niet dat dit nog eens gebeurd. Ik zorg dat ik mijn hand op de bovenkant van het glas hou. Ook zet ik het niet zomaar op de bar en haal ik mijn drankjes zelf. Het liefst drink ik met een rietje uit een flesje, dan is het sowieso lastig om er iets in te gooien. Het is zo gedaan, een pilletje of poedertje in een drankje gooien. In bier proef je het vaak wel, maar in mixdrankjes een stuk minder. Ik ben zo blij dat ik gewoon thuis ben beland en ben mijn vrienden eeuwig dankbaar dat ze op me zijn blijven letten.’

*de gebruikte namen zijn om privacyredenen aangepast

Wil je meer real life verhalen lezen? Koop dan nu de GIRLZ online of in de winkel.

Lees ook:

Tekst: Selma Ogterop, GIRLZ 2 2019

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen