vader relatie geheim

Real life story: ‘Ik hou mijn relatie geheim voor mijn vader’

Ceyda (17) heeft een deels Nederlandse boyfriend, terwijl dat vanwege haar Turkse en Islamitische achtergrond not done is. Daarom houdt ze de relatie geheim voor haar vader.

‘Mijn vader is superstreng als het om vriendjes gaat. Zo kreeg een kennis van mij een paar jaar geleden een vriend. Toen mijn vader dat hoorde, werd hij boos. “Meryem is pas 20 en heeft nu al een vriend’’, zei hij. ‘’Ceyda mag écht niet met een vriend thuiskomen op zo’n leeftijd.” Nu ben ik niet alleen jonger dan 20, maar ik heb ook nog in het geheim een relatie met een niet-Turkse jongen. Als mijn vader dat hoort, zijn de poppen aan het dansen…’

Party

‘Voordat ik mijn vriend ontmoette, had ik geen behoefte aan een relatie. Toen ik mijn vriend tegenkwam op een feestje van de buurman, vond ik hem in het begin ook totaal niet aantrekkelijk en zocht ik er dus ook niks achter. Op een gegeven moment raakten we aan de praat en ik ben zo’n type die als ik een goed gesprek met iemand kan voeren, minder naar het uiterlijk kijk. Dat is uiteindelijk ook gebeurd. Het bleek supergoed te klikken tussen ons. We voegden elkaar na dat feestje toe op Snapchat en na een tijdje werden de gesprekken serieuzer. Ik wilde het eerst niet toegeven, maar ik begon hem leuk te vinden. Toen ik hem later tegenkwam op een feestje wist ik het zeker: ik vond hem leuk.

In het begin wilde ik nog afwachten met afspreken omwille van mijn ouders, maar toen ik merkte dat ik echt verliefd was, wilde ik toch graag af spreken. Daarom vroeg ik het aan mijn moeder. Ik zat samen met haar in de auto en ik vertelde dat ik een jongen leuk vond die geen moslim en niet Turks van afkomst is. Ik vroeg of ik een keer met hem mocht afspreken en tot mijn verbazing vond ze het goed. Toen barstte ik gewoon in tranen uit van blijdschap! Ik dacht dat mijn moeder zou zeggen dat ik een schande was, maar het enige wat zij zei was: “Als jij blij bent, ben ik ook blij.” Mijn moeder is wel chill wat culturen en geloofsovertuigingen betreft, maar ze heeft wel duidelijk gemaakt dat ik geen seks mag voor het huwelijk.’

Boyfriend

‘Mijn vriend is half Pools, kwart Nederlands en kwart Joegoslavisch. Ik ‘verberg’ mijn vriend daarom voor mijn vader en ook voor mijn broer, omdat mijn boyfriend geen Turkse moslim is… Het voelt niet goed om te liegen tegen mijn vader, want ik ben echt een papa’s kindje. Hij behandelt me als een prinses, dus ik heb wel schuldgevoelens. Ik vind het ergens wel jammer dat mijn vriend niet Turks is, maar ik heb liever dat hij achter zijn eigen geloof en cultuur staat, in plaats van mijn geloof over te nemen en er geen goed gevoel bij hebben. Mijn vriend vindt het, net als ik, ook erg dat ik hem verborgen hou voor mijn vader. Hij snapt gelukkig wel dat dit ligt aan mijn geloof en cultuur.

Mijn vriend heeft voor mij gekozen, dus hij weet waar hij aan toe is. Als mijn vriend en ik afspreken, doen we dat vaak bij hem thuis. We zijn ook een dagje samen naar Eindhoven geweest en ook naar het Amsterdam Dance Event, wat natuurlijk niet zonder een smoes ging. Meestal spreken mijn vriend en ik een keer in de week à twee weken af. Mijn moeder weet dat we bij hem thuis afspreken en vindt het geen probleem. We moeten wel samen elke keer een smoes bedenken voor mijn vader, bijvoorbeeld dat ik naar een vriendin ga. Wat mijn vriend en ik vooral doen als we afspreken, is Netflixen, eten, muziek luisteren of we helpen elkaar met huiswerk. Ik heb mijn vriend zijn moeder leren kennen, dus dat vind ik wel fijn. Hij hoeft mij niet te verbergen en ik kan een band met zijn moeder ontwikkelen. Het liefst zou mijn vriend ook een band willen hebben met mijn ouders, want dat is iets wat hij mist.’

Betrapt

‘Ik dacht dat ik mijn relatie goed geheimhield voor mijn broer en vader, maar dat had ik goed mis. Mijn broer kwam er uiteindelijk achter en was natuurlijk allesbehalve blij. Dat hij erachter kwam, was pure toeval. Mijn vriend zit op school in Almelo, mijn broer en ik in Enschede. Blijkbaar zaten mijn broer en ik in dezelfde trein en moesten we dezelfde overstap nemen op station Almelo. Mijn vriend kwam naar me toe in zijn pauze, zodat ik niet in mijn eentje hoefde te wachten op de trein. Terwijl mijn vriend en ik knuffelend afscheid namen, zag ik mijn broer. Hij liep om ons heen en het enige dat ik kon uitbrengen was: ‘Mijn broer is hier, we zijn fucked.’ Ik was erg geschrokken.

Mijn broer keek me aan en zei niks. Toen we thuis waren, vertelde hij mijn moeder wat hij had gezien. Om mezelf uit de situatie te redden, zei ik dat ik naar Dutch Design Week was geweest met een vriendin. Mijn moeder wist gelukkig al dat ik een relatie heb en vertelde het aan mijn broer. Ze zei: “Ceyda wordt groot. Zulke dingen gebeuren nou eenmaal.” Ik ben erg blij dat mijn moeder ervan af wist en dat ze dat tegen mijn broer zei. Toch praatte mijn broer twee weken niet met me. Hij was zo geschokt dat ik een relatie had; hij zag het niet zo snel aankomen, omdat ik zijn kleine zusje ben. Aan de ene kant was ik wel blij en opgelucht dat mijn broer van mijn relatie afwist, zodat ik het niet meer geheim hoefde te houden voor hem.’ 

Family and friends

‘In mijn familie komt het vaker voor dat mannen getrouwd zijn met vrouwen van een andere cultuur en/of geloofsovertuiging. Zo heb ik christelijke Indonesiërs, protestanten, Nederlanders en Pakistanen in mijn familie. Het wordt bij jongens sneller geaccepteerd als zij een relatie met iemand van een andere cultuur of geloofsovertuiging aangaan dan bij meisjes. Je ziet dus wel wat verschillen tussen de gelijkheid van mannen en vrouwen. Het probleem is vaker de cultuur dan het geloof. Mijn ouders zouden me gelukkig niet dwingen om met een Islamitische en Turkse jongen te gaan, maar dat zou wel hun eerste keus zijn. Je kent elkaars geloof en cultuur al, dus je hebt grotendeels dezelfde normen en waarden, waardoor je sneller en beter met elkaar zou kunnen opschieten. Ik snap het, maar ik ga toch voor degene die mij gelukkig maakt. Ongeacht zijn cultuur of geloofsovertuiging.

Naast mijn moeder en broer, weten de tantes van mijn vaders kant dat ik een relatie heb. Ik kan goed met hen opschieten en ik vind hun mening erg belangrijk, dus ik heb het ze verteld. Een van mijn nichten weet ook dat ik een relatie heb met deze jongen en heeft hem zelfs al ontmoet. Dat zit dus sowieso goed. De familie aan mijn moeders kant is niet heel streng met relaties, dus zij zullen het sneller goedkeuren. De manier waarop ik ben opgevoed, is écht Turks en de familie aan mijn moeders kant is wat soepeler opgevoed. Zij hebben ook dingen van de Nederlandse cultuur opgepikt. Naast de familie die het weet, weten mijn vriendinnen ook dat ik een relatie heb. Zij vonden het leuk.

Vader

Het liefst vertel ik ook aan mijn vader dat ik een relatie heb, maar ik weet dat hij dan overstuur raakt. Dat wil ik niet. Ik weet wel zeker dat als mijn vader mijn vriend de kans geeft om hem te leren kennen, dat hij hem gaat accepteren. Dit weet ik zeker, omdat ik contact heb gehad met een docent van mijn vriend die ook een kennis is van mijn vader. Ze vertelde me dat ik een goede jongen heb getroffen, maar dat mijn vader er in het begin moeite zal mee hebben dat mijn vriend niet Turks en niet Islamitisch is. Dat is ook de reden dat ik bang ben om het te vertellen. Mijn vader wil het beste voor mijn broer en mij. Het liefst wil hij dat we beide eerst studeren, een stabiele baan krijgen en daarna op zoek gaan naar de liefde en gaan trouwen.

Mijn ouders hebben nooit een leeftijd gezegd waarop ik moet trouwen, dus daar ben ik wel blij mee. Ik hoor soms andere Turkse ouders tegen hun kinderen zeggen dat ze moeten trouwen. Ik vind dat dat moet gebeuren als de tijd rijp is en als je er echt klaar voor bent. Zelf weet ik nog niet wanneer ik het aan mijn vader zal vertellen. Nu durf ik het nog niet, maar op een bepaalde leeftijd moet het toch gebeuren, anders is de kans groot dat familieleden overwegen me te koppelen. Op dit moment ben ik gelukkig met mijn vriend, dus we zullen zien wat de toekomst ons brengt.’

*de gebruikte namen zijn om privacyredenen aangepast

Wil je meer real life verhalen lezen? Koop dan nu de GIRLZ online of in de winkel.

Lees ook:

Tekst: Manisha Soekhoe, GIRLZ 3 2020

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Selina de Johan
    Selina de Johan
    Reactie: Leven zonder je geliefde is als leven in slavernij, ik ben gekomen om alle glorie terug te geven aan heer Bubuza, de toverspreider voor het herenigen van mijn man en ik, ik ben 12 jaar getrouwd en mijn huis was tot voor kort heel vredig en mooi toen mijn man begon te vrouwiseren, ik probeerde met hem te praten, maar er veranderde niets, ik wilde mijn huwelijk opgeven en een echtscheiding opgeven toen ik een vriend tegenkwam die me voorstelde aan heer Bubuza de betovergieter, ik nam contact met hem op en vertelde hem mijn problemen. Hij vertelde me dat hij me zal helpen en dat mijn man bedelend bij me terugkomt, ik voorzag in de dingen waar Heer Bubuza om vroeg en het was precies 14 uur nadat de spreuk was uitgesproken en mijn man huilend thuiskwam en me smeekte hem te vergeven, in het begin leerde ik dat hij een grapje maakte, ik vergaf hem en het geluk in mijn huis werd weer hersteld, mijn man is nu een veranderde man en ik ben erg gelukkig, allemaal dankzij Lord Bubuza. neem vandaag nog contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail:: ( lordbubuzamiraclework@hotmail.com )..
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen