prostitutie bordeel

Real life story: ‘Mijn beste vriendin belandde in de prostitutie’

Vikki (18) had een half jaar lang geen idee waar haar beste vriendin was. Tot ze hoorde dat de politie haar in een bordeel had gevonden.

Bestie

‘Mijn bestie en ik waren vanaf de kleuterschool onafscheidelijk. Omdat ik haar naam liever geheim hou, noem ik haar gewoon m’n bestie. We woonden in dezelfde straat, dus we zagen elkaar iedere dag. Zij was altijd de stille van ons twee. Verlegen, een tikkeltje naïef en best een meeloper, maar wel superlief. En ze haalde altijd goede cijfers op school. We waren vijftien toen ik haar overhaalde om stiekem uit te gaan, want dat mochten we eigenlijk nog niet.

Tegen onze ouders, die elkaar ook heel goed kenden, zeiden we dat we bij een andere vriendin gingen slapen. Die nacht leerde ze een jongen kennen. Ze wisselden nummers uit en begonnen te daten. Dit was de eerste keer dat mijn bestie echt verliefd was en ik was superblij voor haar. Haar vriend was knap, gezellig en heel lief. Hij kwam regelmatig bij haar familie over de vloer en iedereen vond hem aardig. Ze gingen vaak samen uit eten en ze kreeg mooie kleren en sieraden cadeau. We zochten er toen helemaal niets achter. Ze waren zo leuk samen.’

Vermist

‘Toen ze een jaar samen waren, ging ze steeds vaker bij hem slapen. Eerst een paar nachtjes, maar uiteindelijk bleef ze gewoon weg. Haar ouders kregen een bericht van school dat ze veel spijbelde. We zaten toen niet meer in dezelfde klas en door haar relatie verwaterde onze vriendschap. Ik zag haar bijna nooit meer en had daarom ook niet door dat het niet goed met haar ging. Het contact kwam altijd van mijn kant en op een gegeven moment was ik daar ook klaar mee.

Ik had haar al drie maanden niet gesproken toen haar moeder overstuur bij mij voor de deur stond. Ze vertelde dat ze een sms van mijn bestie had gekregen waarin stond dat ze niet meer naar huis zou komen. Haar moeder had geen idee waar ze was en ze vroeg of ik alsjeblieft contact met haar wilde opnemen om te kijken of ze wel op mij zou reageren, maar ook ik kreeg geen reactie. Mijn appjes kwamen zelfs niet aan en bleven op één vinkje staan. Toen begon ik me ook zorgen te maken. Wat was er met haar gebeurd? Ook haar vriend reageerde niet. Haar moeder gaf haar op als vermist en schakelde de politie in. Na drie maanden werd ze gevonden in een bordeel in Antwerpen. Ze werd daar weggehaald en terug naar huis gebracht.’

Schulden

‘Ondanks dat onze vriendschap was verwaterd, gaf ik nog steeds veel om haar. Ik ging bij haar langs om te vragen wat er allemaal was gebeurd en ze vertelde dat haar vriend schulden had. Daar wist ze al vroeg in hun relatie vanaf en ze had toen al gevraagd of ze hem kon helpen. Ze doelde op een bijbaantje of iets dergelijks. Hij had tegen haar gezegd dat dat niet hoefde, maar een paar maanden later kwam hij daarop terug. Hij vroeg of ze alsjeblieft seks met zijn buurman kon hebben, omdat hij zo een deel van zijn schuld af kon lossen. Dat wilde ze niet. Ze zocht hier verder niets achter, omdat hij er niet op aandrong. Ze waren tenslotte ook al een jaar samen; als hij een loverboy was, had hij er wel eerder op aangedrongen, dacht ze.

Hij spoorde haar aan om drugs te gebruiken en na een tijdje had hij haar toch zover gekregen om seks te hebben met zijn buurman. Dit deed ze onder invloed, zodat ze er niet zoveel van zou merken. Ze dacht dat het bij die ene keer zou blijven, maar een paar weken later vroeg hij het weer. En toen weer en weer. Uiteindelijk moest ze bijna dagelijks langs bij zijn buurman. Toen ze weigerde, sloeg hij haar in elkaar. Ze lag zelfs een keer knock out op de grond, vertelde ze. Ze wilde terug naar huis, maar dat mocht niet van hem. Hij hield haar opgesloten in zijn huis en dwong haar een sms naar haar moeder te sturen om te zeggen dat ze niet meer thuis zou komen.

Het drugsgebruik, de mishandelingen en het dwingen tot seks gingen van kwaad tot erger. Op een dag maakten ze een uitstapje naar Antwerpen. Hij vertelde dat hij daar iets moest afgeven en dat ze dan gezellig zouden gaan shoppen. Toen ze het huis binnenliep waar hij een afspraak had, zag ze allemaal meisjes in lingerie. Ze besefte meteen dat het een bordeel was. Hij pakte haar paspoort af en vertelde tegen haar dat ze daar moest blijven, omdat ze op deze manier snel zijn schulden konden aflossen. Als hij schuldvrij zou zijn, zou hij haar weer op komen halen. Hij beloofde haar dat als ze dit voor hem zou doen, ze dan eindelijk een normaal leven samen zouden kunnen opbouwen. In tranen vertelde ze aan mij dat ze dat écht niet wilde, maar hij liet haar daar zo achter.

Drie maanden heeft ze daar gezeten. Ze had geen telefoon om iemand te contacten en hij kwam haar niet één keer opzoeken. Ze was zo blij dat de politie haar had gevonden en thuis had gebracht. En ze bleef zeggen hoeveel het haar speet dat ze me had laten vallen, maar dat maakte me allemaal niet meer uit. Ik vond het heel erg wat ze had meegemaakt en ik beloofde haar dat we weer de beste vriendinnen zouden worden. En dat was zo. Ze had natuurlijk een tijdje nodig om te herstellen van haar trauma, maar we zagen elkaar weer iedere dag en al vrij snel hadden we het weer supergezellig. Ik zag haar opleven tot de vriendin die ik ooit had.’

Terug bij af

‘Haar ouders waren heel beschermend na alles wat er was gebeurd en hielden haar goed in de gaten. Ze ging weer terug naar school en had haar leven weer opgepakt, maar na vier maanden stond haar ex-vriend haar op te wachten bij school. Ik was die dag eerder uit en was er niet bij, anders had ik haar zo mee naar huis gesleurd. Later op de dag belde ze me op en vertelde ze eerlijk dat hij daar was om met haar te praten. Dat hij huilend vertelde dat het hem speet en ze nog steeds een zwak voor hem had. Hij wilde haar terug en zij wilde hem een tweede kans geven. Ik verklaarde haar voor gek en verklikte aan haar moeder dat ze weer contact met hem had gehad. Ze kreeg huisarrest.

Mijn bestie was zo boos dat ze me niet meer wilde spreken, maar dat kon me niet schelen. Als dat zou betekenen dat ze niet terug zou gaan naar die engerd, vond ik het prima. Het had helaas geen effect. Een paar weken later stond haar moeder weer overstuur voor de deur. Ze was weer weggelopen en ze konden weer geen contact met haar krijgen. Ik kon niet geloven dat ze er weer was ingetrapt. Het duurde dit keer een jaar voordat de politie haar in een ander bordeel had gevonden. Dit keer werd ze naar een Blijf-van-mijn-lijfhuis gebracht. Daar werd er goed op haar gelet.

Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met haar. Ze gaat weer naar school en ze heeft een nieuwe vriend. We zijn nog steeds beste vriendinnen, hoewel zij niet meer hetzelfde is als vroeger, maar dat is misschien maar goed ook. Ze is veel sterker uit de situatie gekomen en ze is nu veel zelfverzekerder. Ze ziet er ook weer superknap uit, want toen ze haar net hadden gevonden, was ze heel mager en zat ze onder de blauwe plekken. Ook haar haar was uitgevallen en ze keek als een soort zombie uit haar ogen.

Als ik eraan terugdenk, kan ik niet geloven dat dit allemaal is gebeurd. We hebben het er ook nooit meer over. Dat wil ze niet. Het is een verhaal waarvan je denkt dat het alleen in films gebeurt. Een typisch loverboyverhaal dat we op school te horen kregen en waar onze moeders ons voor waarschuwden. Je kunt je niet voorstellen dat je erin zou trappen, maar ik heb gezien hoe sluw mijn bestie erin is gesluisd. Soms voel ik me nog wel schuldig. Als ik haar die ene avond niet had overgehaald om stiekem uit te gaan, hadden ze elkaar nooit leren kennen. Dan was al deze ellende haar bespaard gebleven…’

*de gebruikte namen zijn om privacyredenen aangepast

Wil je meer real life verhalen lezen? Koop dan nu de GIRLZ online of in de winkel.

Lees ook:

Tekst: Jamy Joy Sense, GIRLZ Winterboek 2019

Beeld: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen