Het is een van de pijnlijkste dingen die je in je leven kunt meemaken: de dood van iemand die je heel dierbaar is. Een familielid, een vriend of vriendin, misschien zelfs een van je ouders… Deze tips kunnen niet het verdriet wegnemen, maar ze helpen misschien een beetje bij het verwerken van je verlies.

* Als iemand in je omgeving overlijdt, kan dat heel verschillende gevoelens oproepen. Verdriet en huilen lijkt heel logisch, maar je kunt ook heel boos zijn op degene die dood is gegaan. Je voelt je misschien wel in de steek gelaten. Stop deze gevoelens niet weg. Ze helpen je bij het verwerken.
* Het lijkt misschien wel alsof het leven helemaal stilstaat. Voor je gevoel zal de zon nooit meer opkomen… Toch zul je merken dat het morgen gewoon weer een nieuwe dag is en dat alle andere mensen wel gewoon opstaan, naar school gaan of gaan werken. Hoe moeilijk het ook is, probeer toch jouw normale dagelijkse dingen te blijven doen: eten, slapen, douchen… Ze helpen je bij het terugkeren naar de realiteit.
* Mensen zeggen soms dingen tegen je die je op dit moment even niet wilt horen. Misschien wil je wel gewoon even met rust worden gelaten of heb je juist behoefte om heel veel te praten. Zeg dat dan gewoon. Mensen vinden het fijn om te weten waarmee ze je kunnen helpen, ook als dat betekent dat ze even helemaal niets moeten doen.
* Gun jezelf de tijd om je verlies te verwerken en heb geduld als het gaat om je gevoelens. Er is geen tijdslimiet aan rouw. Het is heel normaal dat het een flinke poos niet zo goed met je gaat en je dus minder goed presteert dan normaal. Ga je daardoor in ieder geval niet nog ongelukkiger voelen.
* Hoe rot je je ook voelt, probeer ook begrip op te brengen voor mensen in je omgeving. Zij weten vaak ook niet hoe ze om moeten gaan met mensen die in de rouw zijn. Als ze een onhandige opmerking maken, is die meestal echt goed bedoeld.
* Heb je het gevoel dat je er alleen niet uitkomt? Zoek dan hulp. Er bestaan lotgenotengroepen waarin je met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kunt praten en er zijn ook mensen die gespecialiseerd zijn in rouwbegeleiding. Je huisarts weet wel waar je terechtkunt.
* Iedereen reageert op een andere manier op de dood. Het kan zelfs gebeuren dat je zelf niet begrijpt waarom je op een bepaalde manier reageert. Misschien wil je wel huilen, maar kún je dat gewoonweg niet. Er is niet één manier om het verlies te verwerken, er is alleen jóuw manier. Als je verdrietig bent, is er geen sprake van ‘goed’ of ‘fout’. Doe het dus op de manier die jij wilt en laat je niets wijsmaken door anderen.
* Op internet is veel informatie te vinden over rouwverwerking. Kijk bijvoorbeeld eens op www.achterderegenboog.nl, www.jongereninrouw.nl of rouwverwerking.startpagina.nl.