Ik ga bijna letterlijk dood in huis. Mijn zusje N. heeft een minderwaardigheids – complex. Dat wil zeggen dat ze zich altijd zorgen maakt over wat anderen vinden. Mijn andere zusje M. is alleen maar vervelend en zeurt, jammert, etc.

Mijn ouders worden er helemaal gek van en schreeuwen tegen ons dat ze ons naar Jeugdzorg willen doen omdat ze die ruzies zat zijn. Ik heb PDD-NOS en zit ook nog eens in de puberteit.  Op school word ik gepest en om die reden word ik momenteel overgeplaatst. Ik voel me erg eenzaam en thuis kan ik mijn troost dus niet vinden. Mijn zusje N. verpest alles door chagrijnig van school te komen en mijn moeder helemaal gek te maken door haar plat te zaniken over wat haar vriendinnen haar vandaag allemaal weer hebben aangedaan. Ooit heeft ze op die manier zelfs mijn verjaardag verpest. Ik wil zelfmoord plegen of bij mijn oma gaan wonen, maar dat eerste durf ik niet en het tweede is gewoon onmogelijk want vanaf mijn oma is het met de auto al een halfuur rijden naar school. Ik probeer in te zien wat ik zelf fout doe, maar dat is onmogelijk doordat ik de oorzaak niet kan vinden. Als ik positief tegen N. praat noemt ze me ‘een bitch’ en ‘een hoer’ en zegt ze dat ik hier niet hoor omdat ik een ziekte heb. Help mij! Anoniem

Het is niet makkelijk om op te groeien in een huis waar de hele dag door ruzie wordt gemaakt. Zeker als je daarbij last hebt van een stoornis waardoor je meer moeite hebt om te begrijpen wat er precies om je heen gebeurt. Er bestaan geen kant-en-klare oplossingen voor problemen zoals die van jou. Jammer genoeg kun je ze zelf ook niet oplossen, ook niet als je je eigen gedrag aanpast. Je zusjes zitten immers ook niet lekker in hun vel. Als de situatie in huis echt uit de hand loopt, kan Jeugdzorg ingrijpen, maar zo ernstig lijkt het bij jullie niet. Er zit voor jou daarom niet veel anders op dan je tijd uitzitten en er het beste van proberen te maken. Als het je te veel wordt, trek je dan gewoon terug op je kamer, zet desnoods een koptelefoon met muziek op je hoofd en laat de rest maar even doen waar ze zin in hebben. Gelukkig heb je op school wel hulp en ga je naar een andere klas waar je misschien minder wordt gepest. Houd je vast aan de positieve dingen in je leven, dan kun je beter tegen alles wat niet leuk is.

Lees ook: Zo onderhandel je met je ouders