Soms kan ruzie door iets onzinnigs ontstaan. Na afloop weet je vaak niet meer waar het over ging. Maar soms gaat ruzie over iets heftigers. Hij vindt bijvoorbeeld dat je te weinig tijd voor hem vrijmaakt of jij bent jaloers dat hij nog met zijn ex omgaat. Hoe dan ook, een ruzie is nooit leuk en daarom geven wij tips hoe je ermee om moet gaan.

 

Tip 1: let op je woorden
Het is begrijpelijk als je midden in een ruzie gemene woorden eruit gooit, maar op lange termijn zal dit je tegenwerken. Probeer op je woorden te letten en geen valse of kwetsende dingen te zeggen. Zinnen als ‘Ik haat je’ zal hij niet vergeten.

Tip 2: verplaats jezelf in zijn schoenen
Het kan voor hem frustrerend zijn als je niet eens probeert om de situatie vanuit zijn ogen te zien. Bedenk waarom hij zo boos kan zijn en of daar een goede reden voor is.

Tip 3: rustig blijven
Probeer rustig te blijven en op normale toon met elkaar te praten. Leg uit wat je dwarszit en doe dit zonder agressief te reageren. Schreeuwen en gebaren maken helpen niet om een goede oplossing te vinden.

Tip 4: alleen jullie tweetjes
Zijn jullie samen met familie of vrienden? Loop dan samen weg of praat het later uit. Voor je het weet bemoeien de anderen zich met jullie ruzie en loopt het uit de hand. Bovendien kan jullie ruzie hen ongemakkelijk laten voelen.

Tip 5: geven en nemen
Meestal kunnen jullie niet allebei je zin krijgen. In deze gevallen moet je geven en nemen. Gaat zijn oplossing jou echt te ver? Neem hier dan geen genoegen mee en zeg het tegen hem.

Tip 6: onthoud waar het mee begon
Houd in je achterhoofd waar de ruzie nou echt over gaat. Als jullie je emoties eruit gooien is het niet vreemd dat je afdwaalt naar iets anders dat je vervelend vond. Dit is alleen niet het moment om dat erbij te halen.

Tip 7: face-to-face
Maak geen ruzie via de telefoon, Skype of WhatsApp. Er kunnen hierdoor veel misverstanden ontstaan, omdat je een berichtje verkeerd kan opvatten. Bovendien kan je zijn lichaamstaal niet lezen en weet je dus niet hoe hij zich echt voelt.

Tip 8: geef elkaar de tijd
Laat elkaar uitpraten en onderbreek elkaar niet. Het is vervelend als je je verhaal wilt doen, terwijl je steeds onderbroken wordt. Hij krijgt hierdoor het gevoel dat er niet naar hem wordt geluisterd.

Tip 9: sorry!
Heb jij ook iets fout gedaan? Zeg dan sorry tegen hem. Hij zal het waarderen dat je het toe durft te geven. Maar bied alleen je excuses aan voor de dingen waar je ook echt spijt van hebt. Je moet wel eerlijk blijven.