ruzie met mijn moeder

Talk: ‘Ik heb veel ruzie met mijn moeder’

‘Ik heb het idee dat ze snel boos wordt en ik weet niet hoe ik daarop moet reageren. Vaak krijgen we dan ruzie.’

Ze wordt heel snel boos…

Ik heb de laatste tijd heb ik veel ruzie met mijn moeder. Ze wordt vlug boos. Bijvoorbeeld omdat ik haar niet meehelp met het huishouden. Ik vind dat te saai om te doen en daarom doe ik het niet. En ook door wat kleine dingetjes. Maar ik wil er wat aan veranderen. Ik wil geen ruzie meer met haar. Willen jullie me a.u.b helpen?

M.

Probeer aardig tegen haar te doen.

Huishoudelijke klusjes zijn saai, ja. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je moeder. Als je ze samen doet, zijn ze al snel een stuk minder saai. Samen aanpakken kan ook gezellig zijn. Een beetje gezellig spetteren in de badkamer, zingen tijdens het stofzuigen of kletsen tijdens de afwas of het opvouwen van de was. Als jullie samenwerken, zijn jullie ook nog eens allebei sneller klaar waardoor er tijd overblijft om leuke dingen samen te doen. Bovendien doe je je moeder een enorm plezier als je haar spontaan helpt. Dat is goed voor haar humeur en dus voor jullie ruzies. Zo heb je waarschijnlijk minder vaak ruzie met je moeder.

Het zijn vaak juist die kleine dingetjes die ervoor zorgen dat de sfeer in huis wel of niet goed is. Hoeveel tijd kost het je om uit jezelf de tafel te dekken? Hooguit vijf minuten. En wat levert het je op? Een glimlach van je moeder en gezelligheid aan tafel. Je zult zien dat zij dan ook meer haar best voor jou gaat doen, want je oogst wat je hebt gezaaid. Als jij aardig bent voor je moeder, zal zij ook aardig zijn voor jou. En dat hoeft niet zo moeilijk te zijn. Probeer het maar eens. Blijft ze nog steeds snel boos? Ruzies tussen moeders en pubers horen er een beetje bij; maar misschien is er wel iets anders aan de hand en kun je haar vragen of ze dat met je wil bespreken. Wedden dat het helpt?

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: Talk: ‘Ik heb racistische ouders’

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij vaak ruzie met je moeder?

Gerelateerde artikelen