Ik heb een probleem. En het doet erg veel pijn in mijn hart. Mijn ouders liggen in scheiding. Ik heb het er erg moeilijk mee en lig elke nacht in bed te huilen.

Mijn moeder praat steeds negatiever over mijn vader en zegt dan: ‘Die ligt toch binnenkort met die rooie in bed.’ Ik wil mijn vader beschermen en ga er tegen in, maar dat helpt niets. Sinds het moment dat ze gezegd hebben dat ze gaan scheiden, heb ik elke dag ruzie met mijn moeder. Dat is normaal bij pubers, maar om de kleinste dingen wordt ze boos. Ik word er gek van. Mijn zusje trekt ze gewoon keihard voor, maar als ik dat zeg, reageert ze totaal niet op mij. Ik dreig dan ook altijd dat ik bij mijn vader ga wonen omdat hij nooit boos wordt, maar het doet haar niks. Sinds die dag dat we veel ruzie kregen, besteedt ze gewoon alleen nog maar aandacht aan mijn zusje, net alsof ik niet meer besta. Ik vind het niet meer normaal. Misschien kunnen jullie me helpen. Ik hoop het… Anoniem                                           

Als ouders gaan scheiden, hebben veel kinderen het gevoel dat ze moeten kiezen tussen hun vader en moeder. Maar dat is niet zo. Het zijn je ouders die gaan scheiden, jij als kind hebt daar niets mee te maken. Maar dat is niet altijd makkelijk. Je hebt in de periode waarin je ouders gingen scheiden, heel duidelijk partij gekozen voor je vader. En dat doe je nu nog steeds. Dat is een logische reactie als je als kind te maken krijgt met zoiets ingrijpends als een scheiding. Zeker als daar veel ruzie bij komt kijken. Jouw reactie is niet zo vreemd, maar… probeer nu eens naar de gevoelens van je ouders te kijken. Zij hebben ook veel verdriet hierdoor, ook je moeder en misschien juist ook wel omdat jij zo duidelijk partij kiest voor je vader. Als je vader ook echt een ander heeft, dan heeft ze nog een extra reden om verdrietig te zijn. En toch zeg jij hardop dat je liever bij je vader bent en zeg je indirect dat ze een slechte moeder is… Dat doet haar verdriet. Hoe graag ze jou net zo veel liefde en aandacht wil geven als je zus, als jij haar telkens weer vertelt dat jij je vader leuker vindt en dat je liever niet bij haar bent, maak je het haar wel heel erg moeilijk om net zo veel van jou te houden als van je zus. In plaats van ruzie met je te maken, doet ze daarom haar best om jouw gedrag te negeren. Maar daar wordt het niet beter van. Nogmaals, je reactie is heel begrijpelijk, maar het kan geen kwaad om ook eens te kijken naar de gevoelens van anderen voordat je bepaalde dingen zegt.

Lees ook: Gescheiden ouders troubles