Heb jij wel eens een nacht niet geslapen, omdat je een spreekbeurt moest geven? Als jij ook altijd met bibberende handen en benen voor de klas staat, kun je deze tips vast goed gebruiken. De volgende presentatie ga jij sowieso rocken met deze tips!

#1 Begin op tijd met het voorbereiden van je presentatie

Door de zenuwen stel je de voorbereiding vaak uit. Niet zo handig, want juist op tijd beginnen maakt je zekerder. Je kunt bijvoorbeeld nog navragen bij de docent of je een geschikt onderwerp hebt. En ja, dat scheelt echt in stress de laatste avond.

#2 Verdiep je goed in het onderwerp

Zoek op betrouwbare internetsites informatie of breng een bezoekje aan de bibliotheek. Hoe beter jij je verdiept in je onderwerp, hoe meer je kunt vertellen. Misschien heb je niet alle info nodig, maar het maakt je wel zekerder. Het is toch superfijn als jij alle vragen van je klas kunt beantwoorden? Dan kom je superslim over!

Lees ook: Ik durf niet te presenteren voor mijn crush

#3 Verzin een icebreaker of een uitsmijter

Brainstormen maar! Door met een pakkende zin te beginnen trek je gelijk de aandacht van het publiek waarvoor je presenteert. Als de klas rumoerig is, is een icebreaker een goede manier om de aandacht te trekken. Als jij wilt dat jouw klas de presentatie niet vergeet, gooi en dan aan het einde een spetterende uitsmijter uit! Als jij bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag presenteert kan je zeggen: ‘Zo, nu tijd voor weekend!’.

#4 Oefen het thuis voor de spiegel

Het ziet er voor anderen nogal raar uit, maar het is handig om jezelf te kunnen zien. Zo zie jij wat er al goed gaat en wat nog beter kan. Let hierbij vooral op je houding en denk na over wat je met je handen gaat doen. Doe ze bijvoorbeeld niet in je broekzak maar probeer met je handen te praten.

#5 Doe de presentatie voor iemand anders en vraag om feedback

Oefen jij het liefst voor je familie? Of mogen je BFF’s luisteren naar je praatje? Het is in elk geval handig om je presentatie te oefenen voor publiek. Zij kunnen jou feedback geven, waardoor je een fab presentatie geeft

#6 Probeer iets speciaals te regelen

Hoe leuk is het als jij presenteert make-up en je laat een visagist langskomen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat diegene jouw praatje over gaat nemen, maar het is wel een extra toevoeging. Als dit nou niet lukt, kun je altijd als bron met iemand praten en er dan zelf over vertellen. Die extra inzet kunnen docenten en klasgenoten vaak waarderen!

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je onzeker bent

#7 Maak steekwoorden

Presenteren met een enorme lap tekst voor je is vaak onmogelijk. Tenzij jij het wilt oplezen, maar dan is het geen presenteren meer. Met steekwoorden vertel je makkelijker in je eigen woorden. Bang dat je het verhaal kwijtraakt? Zorg altijd dan dat je docent de volledige tekst heeft, dan kan hij of zij je helpen als je de draad echt even kwijt bent.

#8 Probeer rustig en duidelijk te praten

Als je moet presenteren ben je meestal zenuwachtig. Daardoor ga je vaak wat sneller praten. Dit is zonde, want dan kan je publiek je moeilijk verstaan. Als het in je hoofd lijkt alsof je superlangzaam praat, heb je vaak het goede tempo. Vind je dit moeilijk om te peilen? Vraag dan of je leraar tussendoor even aangeeft of je goed verstaanbaar bent.

#9 Heb altijd wat water bij de hand

Zorg altijd dat je wat water meeneemt naar voren. Als je zenuwachtig bent, helpt het om even een slokje drinken te nemen. Ook fijn als je keel droog wordt of je in een keer een hoest krijgt. Door water mee te nemen ben je goed voorbereid.

#10 Maak een powerpoint

Als dit mag natuurlijk! De meeste scholen hebben tegenwoordig wel een beamer waarmee je een powerpoint kunt laten zien. Zo maak je je presentatie voor het publiek leuker om naar te kijken. Let wel op dat je sheets duidelijk en overzichtelijk zijn. Laat dit altijd bij iemand anders controleren voordat je de presentatie gaat doen.

#11  Kijk rond

Het is superbelangrijk dat je mensen aankijkt tijdens een presentatie. Hierdoor maak je contact met je publiek. Vind je het eng om je publiek in de ogen te kijken? Kijk dan naar hun wenkbrauwen. Het lijkt dan net alsof je ze aankijkt, maar stiekem doe je dat niet. Door rond te kijken voorkom je dat je continu naar het blaadje kijkt.

#12 Probeer je publiek bij je presentatie te betrekken

Stel bijvoorbeeld een vraag over je onderwerp aan de klas. Zo betrek je ze bij je presentatie. Doe jij je presentatie over bijvoorbeeld Italië, kun je tijdens je presentatie vragen of er misschien klasgenoten zijn die daar ooit op vakantie zijn geweest.

Lees ook: 7 tips om zelfverzekerder over te komen 

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor het geven van een presentatie!

Beeld: Unsplash