Morning-afterpil

Als je denkt dat er iets mis is tijdens het vrijen gegaan en je wilt er zéker van zijn dat je niet per ongeluk zwanger bent geraakt, dan is er de morning-afterpil. Ook wel spijtpil, pechpil of noodpil genoemd.

Als je denkt dat er iets mis is tijdens het vrijen gegaan en je wilt er zéker van zijn dat je niet per ongeluk zwanger bent geraakt, dan is er de morning-afterpil. Ook wel spijtpil, pechpil of noodpil genoemd.

Wat doet de morning-afterpil?
De morning-afterpil of noodpil bevat een kunstmatig hormoon (progestageen) dat ook in de gewone anticonceptiepil zit, maar in de morning-afterpil is de dosering veel hoger. De hormonen in die pil zorgen ervoor dat de eisprong niet kan plaatsvinden of – als het eitje al is bevrucht – dat het zich niet kan innestelen in de baarmoeder. Dat is dus ook de reden waarom je de pil zo snel mogelijk (binnen 72 uur nadat je seks hebt gehad) moet innemen.

Hoe betrouwbaar is de spijtpil?
De noodpil kan een zwangerschap voorkomen, maar is niet voor honderd procent betrouwbaar. Wel blijkt uit onderzoek de pil beter werkt naarmate je hem vroeger hebt ingenomen. Hoe eerder je start, hoe groter de kans dat je een zwangerschap kunt voorkomen. Een noodpil die je binnen 24 uur na het onbeschermde sekscontact inneemt, is voor 95% betrouwbaar. Als je de noodpil pas drie dagen later inneemt, is hij nog maar voor 55% betrouwbaar.

Hoe zit het met bijwerkingen?
Omdat de morning-afterpil van nu redelijk licht gedoseerd is, heb je ook minder last van bijwerkingen. Sommige meisjes hebben last van misselijkheid, buikpijn, diarree of braken. Soms komt de menstruatie later dan verwacht of ben je wat heviger ongesteld. Als je binnen drie uur nadat je de pil hebt ingenomen moet braken, neem dan nog een pil in.

Hoe kom je eraan?
Je hoeft niet naar de huisarts voor een recept, maar als je een recept hebt, is de pil wel gratis. Je kunt de morning-afterpil ook gewoon kopen bij de apotheek of drogist. De prijs is ongeveer €13,-. Bij vestigingen van CASA kost de pil €5,-.

Tip
Het kan geen kwaad om een pechpil in huis te hebben in geval van nood. Neem hem ook mee als je op vakantie gaat, want niet in elk land is de morning-afterpil net zo gemakkelijk verkrijgbaar als in Nederland.

Toch zwanger?
Na het gebruik van de noodpil moet de eerstvolgende menstruatie ongeveer op het normale tijdstip plaatsvinden. Als het vijf dagen of langer duurt dan normaal voordat je ongesteld wordt, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent.  

Meer informatie: www.noodpil.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen