Ik heb een heel slechte relatie met mijn vader. Hij heeft me wel eens geslagen en dat vind ik best erg. Ik heb het hier al met mijn tante over gehad en zij vindt het ook best erg. Verder, als ik ruzie mijn broertje (12) heb, krijg ik daar altijd de schuld van! Ik voel me vaak erg rot.

Ik sneed mezelf en stal veel geld van hem (al zo'n ongeveer 300 euro). Daar ben ik gelukkig mee gestopt. Ik wil een betere band met mijn vader. Kunnen jullie mij helpen? I.

Een betere relatie met je vader begint, na wat jij nu vertelt, misschien ook wel bij jezelf. Als je steelt van je ouders, is het logisch dat ze boos worden. Misschien hebben ze je niet kunnen betrappen, maar een vermoeden is er snel en wantrouwen is een slechte basis voor een goede relatie. Het helpt om te beginnen om te luisteren wat je vader precies te vertellen heeft. Als je ruzie met je broertje hebt, laat hem dan eerst zeggen wat hij denkt dat jij fout hebt gedaan. Daarna kun je hem dan uitleggen waarom je het wel of niet met hem eens bent. Het helpt altijd om te proberen je kalmte te bewaren en niet meteen boos te worden of in de verdediging te schieten als hij iets tegen je zegt. Misschien zit er wel een kern van waarheid in. 

Natuurlijk mag je vader je niet slaan, en wie weet is er van alles aan de hand waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Maar misschien wordt het wel een stukje gezelliger thuis als je dit eerst eens probeert. Blijf vooral met je tante praten over hoe het gaat.

Lees ook: GIRLZ Talk – Ik haat mijn vader