Jullie blad is helemaal geweldig, maar ik heb een probleem. Ik ben een meisje van 11 en ik voel me vaak ongelukkig en boos tegelijk en daardoor ga ik steeds met spullen gooien.

Het bleef eerst bij een goedkoop spulletje, maar nu heb ik mijn dure mobiel kapot gegooid. Ik dacht niet goed na en dacht dat ik het toch niet waard was. Maar ik heb er heel erg spijt van. Ik word op school ook gepest en thuis doet iedereen stom tegen me. Ik zit hier enorm mee en ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Vroeger had ik wel een superleuk leven. Misschien komt het omdat mijn zusje wel een leuk leven heeft en veel vriendinnen en ik niet. Zij heeft alles beter dan ik. Ik heb al zoveel hulp gehad, maar het helpt niets. Ik hoop dat ik erin kom.Anoniem

Je kunt nog zoveel hulp krijgen als je wil, het lijkt er toch op dat jouw probleem in jezelf zit en dat niemand anders dit kan oplossen. Je zegt dat je vroeger wel een superleuk leven had. Nu dus blijkbaar niet meer. Waardoor komt dat? Misschien heeft het er iets mee te maken dat je jezelf niet meer aardig vindt? Je ziet alleen maar de negatieve dingen: je zusje heeft alles beter, jij bent je mooie mobiel niet waard, iedereen doet toch stom tegen je, niets helpt… Als je dan ook nog dingen kapot gaat gooien, voel je je alleen maar nΓ³g ongelukkiger. Geef jezelf om te beginnen eens een positieve peptalk: ga voor de spiegel staan en noem alleen de mooie en goede dingen van jezelf op. Blaas jezelf letterlijk op met complimentjes waardoor je als het ware een paar centimeter groter wordt en lach eens naar dat leuke meisje in de spiegel. Als je positief over jezelf denkt, krijgen anderen ook meer oog voor jouw goede dingen en krijg jij vanzelf het gevoel dat je meer wordt gewaardeerd. En als je weet dat anderen jou aardiger vinden, vind je jezelf ook weer leuker, enz… Oh ja, en wat dat smijten betreft. Misschien is het maar goed dat je je dure mobiel kapot hebt gegooid. De volgende keer denk je vast wel twee keer na voordat je gaat gooien.