Solliciteren is iets waar we allemaal een keer aan moeten geloven. Of het nu voor je toekomstige baan is, een bijbaantje of een stage: solliciteren hoort erbij! Tijdens een sollicitatie heb je dé kans om je misschien wel toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat jij perfect bent voor de baan. Maar hoe doe je dat? Girlz! geeft sollicitatietips!

Motivatiebrief
Het begint allemaal met een motivatiebrief. Als jij een leuke vacature tegenkomt, moet je ervoor zorgen dat je de aandacht trekt van een werkgever. Schrijf een leuke motivatiebrief waarom jij graag bij dat bedrijf wilt werken of stage wilt lopen. Vertel vooral waarom jij goed kunt zijn voor het bedrijf en niet waarom het bedrijf goed is voor jou. Jij moet hen namelijk overtuigen en niet andersom.

Tip: check voordat je de motivatiebrief verstuurt al je Facebook, Twitter etc. Kijk of er geen gekke foto’s of statussen op staan. Bedrijven checken namelijk wel eens de social media van sollicitanten.

Uitnodiging
Hoera! Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Superspannend, want wie weet heb jij over een tijdje een baan. Stuur een vriendelijk bedankje terug en bereid je vast goed voor op het gesprek. Er zijn een aantal vragen die vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek zoals:

– Hoe heb je de vacature gevonden?
– Heb je al ervaring in deze branche?
– Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
– Wat zijn je minder sterke kanten?

Op verschillende sites vind je nog veel meer vragen die vaak worden gesteld en vind je ook andere tips om je voor te bereiden.

Outfit
Ook je outfit is heel belangrijk als je op gesprek gaat. Natuurlijk moet je gewoon jezelf blijven, maar probeer je een beetje netjes te kleden. Een zwarte broek met een leuk jasje is een perfecte outfit! Vermijd vooral broeken met gaten en wijde truien. Dit is vaak iets te casual.

Het gesprek
De eerste indruk is alles! Kom vrolijk binnen, geef een stevige hand en stel je voor. Waarschijnlijk praat je eerst nog een beetje over koetjes en kalfjes, bijvoorbeeld of je het kantoor makkelijk kon vinden of over het weer. Zodra het sollicitatiegesprek begint, is het belangrijkste dat je gewoon jezelf blijft. Wees enthousiast en geef duidelijke antwoorden. Vertel waarom je er graag wilt werken en wat je het bedrijf kunt bieden.

Aan het einde van het gesprek wordt altijd gevraagd of je zelf nog een vraag hebt. Wees niet terughoudend en stel gewoon een vraag als je nog iets wilt weten. Hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd bent en zo laat je een goede laatste indruk achter. Sluit het gesprek af met een bedankje en een hand.

Bedankje
Wil je graag dat het bedrijf jou onthoudt? Stuur dan per mail een bedankje naar het bedrijf! Weinig sollicitanten doen dit en zo onthouden ze je sneller. Laat weten dat je het waardeert dat je op gesprek mocht komen en dat je hoopt dat je een kans krijgt om bij het bedrijf te mogen werken.

Succes girls!