spijt

Talk: ‘Ik heb spijt van mijn smoesje’

Ik heb echt iets heel ergs gedaan en ik heb er echt spijt van. Ik werd wakker en ik had het eerste en tweede uur vrij. Ik voelde me niet lekker, dus ik besloot in bed te blijven. Maar als ik dat tegen mijn moeder zou zeggen, zou ze me niet geloven. Dus ik heb haar opgebeld en gezegd dat ik onderweg naar school van mijn fiets was gevallen.

Met mijn hoofd op de stoep gevallen

Ik heb echt iets heel ergs gedaan en ik heb er echt spijt van. Ik werd wakker en ik had het eerste en tweede uur vrij. Voelde me niet lekker, dus ik besloot in bed te blijven. Maar als ik dat tegen mijn moeder zou zeggen, zou ze me niet geloven. Dus ik heb haar opgebeld en gezegd dat ik onderweg naar school van mijn fiets was gevallen.

Omdat ik wist dat ze dan ging zeuren dat ik gewoon weer naar school moest, heb ik ook gezegd dat ik met mijn hoofd op de stoep terecht was gekomen. Ze werd heel ongerust en heeft de dokter gebeld! Ze belde daarna terug en zei: ‘Als je suf wordt of misselijk is er iets niet goed. Je mag nu ook niet slapen, ga maar tv kijken of zo. Ik bel je straks weer!’ En nu heb ik heel erg spijt en ik moet bijna huilen bij de gedachte dat ik haar heb bedrogen en voor niks ongerust heb gemaakt. Ik moet vrijdag naar de dokter, hoorde ik haar aan de telefoon tegen mijn oma zeggen, om bloed te prikken en zo. Ik zei dat ik me goed voelde, maar toch moet ik naar de dokter. Wat moet ik nou doen? Laatst hadden we het over iemand die uit het huis is gezet, en ik vroeg: ‘Je zet mij niet uit huis hè? Of doe je dat wel als ik je sla of zo, haha.’ En toen zei ze: ‘Nee, maar wel als je me bedriegt.’ Dat heb ik nu dus gedaan. Ik heb zo’n erge spijt!  Maar ik durf het echt, echt niet aan haar te vertellen. Wat moet ik doen? Alsjeblieft help me.

Verdrietige dochter

Leugentje om bestwil?

Wat jij hebt gedaan overkomt iedereen wel eens. Je begint met een leugentje omdat je bang bent voor wat er misschien zou kunnen gebeuren, en uiteindelijk voel je je daardoor alleen maar slechter dan wanneer je meteen de waarheid had verteld. Dat is een wijze les. Van liegen word je niet beter. Natuurlijk is het niet slim dat je dit hebt gedaan en je moeder zal ook zeker niet blij zijn als ze hoort dat je tegen haar hebt gelogen. Toch is het wel verstandiger om het zo snel mogelijk aan haar te vertellen. Want als ze er zelf achter komt dat je hebt gelogen, is dat veel erger dan wanneer je – ook al is het achteraf – toch de waarheid opbiecht. Zeker als je daarbij vertelt dat je je daardoor echt heel slecht voelt en dat je er heel veel spijt van hebt. Het is nooit te laat om de waarheid te vertellen!

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij ook wel is een smoesje verzonnen?

Gerelateerde artikelen