Ik ben erg bang voor spinnen. Telkens als ik er eentje in mijn kamer zie, schrik ik me kapot en durf ik niet meer te bewegen. Ik durf hem ook niet te pakken, dus ik moet altijd mijn vader roepen om hem weg te halen; hij wordt er knettergek van!

Maar hier is het echte probleem, altijd voor ik na bed ga, check ik ruim een halfuur mijn kamer op spinnen. Dat is erg irritant, vooral als je een film hebt gekeken en moe bent en dan ook nog dat moet doen. Ik kijk altijd in alle hoeken en gaten. Af en toe zie ik er een en dan kan ik mijn vader niet roepen, want die slaapt best vroeg, dus dan moest ik hem zelf weghalen. Als het een klein spinnetje is, plet ik hem met een boek, maar als het een grote is, durf ik niet te slapen en houd ik uren mijn lamp aan om te kijken waar die is. Als ik check en er zit niets, dan doe ik mijn lamp uit en wil ik gaan slapen, maar word ik telkens lastiggevallen door gedachten over een spin die ergens in mijn kamer kruipt en moet ik mijn lamp toch weer aandoen en kijken of hij zit op de plaats waar ik denk dat-ie zit. Een keer was dat zo en nu geloof ik dat het altijd zo is. Ik lijd aan slapeloosheid hierdoor. Ik weet diep in mijn hart dat het onzin is wat ik doe, maar ik kom er maar niet van af! Ik word steeds moeier en moeier en moeier. Meestal ben ik na dat halfuur er nog een halfuur mee bezig! Ik doe dit sinds mijn negende en nu ben ik twaalf; ruim drie jaar dus. Ik kan er niet meer tegen! Weten jullie wat ik eraan kan doen? Ik heb het nog nooit aan iemand verteld, ook niet aan mijn ouders. En een psycholoog is ook geen optie. Meisje

Waarom heb je dit nog nooit tegen je ouders verteld? Het is toch niet iets om je voor te schamen? Ze kunnen je echt helpen. Bijvoorbeeld door elke avond voordat zij gaan slapen samen met jou je kamer te controleren op spinnen. Als je dan na een poos weet dat er veel minder spinnen in je kamer zitten dan je denkt, of als je weer een poosje goed hebt kunnen slapen, word je vanzelf rustiger. Maar zolang je in je eentje blijft vechten tegen die angst, wordt het alleen maar erger. Als blijkt dat je ouders je niet kunnen helpen, kun je altijd nog naar een psycholoog. Want waarom is dat geen optie? Er bestaan speciale therapieΓ«n voor mensen met een spinnenfobie en daarmee worden heel goede resultaten bereikt. Houd dus op met deze eenzame strijd en schakel hulptroepen in.

Lees ook: 10 redenen waarom sommige dingen eng zijn

Β