Ik ben 13 jaar en ik heb tot voor kort een vriendje gehad. Nu is het weer uit. Het probleem is dat ik van mijn ouders nog geen verkering mag. Ze zeggen niet waarom niet. Toen ik met mijn vriendje omging, hebben we alles stiekem moeten doen.

Hij vond dat niet erg, maar ik wel. Ik kon er niet meer tegen en daarom heb ik het uitgemaakt. Maar hoe moet dat nu als ik weer verliefd word? Hoe kan ik mijn ouders ervan overtuigen dat ik toe ben aan verkering en dat ik niets meer stiekem wil doen? Lian

Ongetwijfeld vinden je ouders je nog te jong voor vaste verkering. Dat is meestal de reden als meisjes van jouw leeftijd al een vriendje hebben en de ouders het verbieden. Dat is natuurlijk alleen maar bezorgdheid. Toch is het voor jou ook heel vervelend om alles stiekem te moeten doen. Dat is op den duur niet vol te houden. Daar krijg je inderdaad problemen door. Is het echt onmogelijk om er eens eerlijk met je ouders over te praten? Kun je ze niet uitleggen hoe vervelend je het vindt om dingen achter hun rug om te doen. Schakel daarbij eventueel iemand in die niet alleen jou begrijpt, maar ook je ouders. Vaak zijn bijvoorbeeld opa’s en oma’s daar erg goed in of vrienden van je ouders met kinderen in dezelfde leeftijd. Bied je ouders wel aan om, als je vaste verkering hebt, afspraken met hen te maken. Hoe vaak je je vriendje mag zien bijvoorbeeld, waar en tot hoe laat. Als jij je daar dan aan houdt, zullen ze steeds meer vertrouwen in je krijgen.