Stop met uitstellen

De toetsen en examens komen er weer aan. Ben je nog niet begonnen met leren? Dan heb je waarschijnlijk last van uitstelgedrag. Supervervelend natuurlijk, maar hoe lukt het nou wel om dingen meteen te doen en niet pas op het laatste moment? Lees onze tips!

De toetsen en examens komen er weer aan. Ben je nog niet begonnen met leren? Dan heb je waarschijnlijk last van uitstelgedrag. Supervervelend natuurlijk, maar hoe lukt het nou wel om dingen meteen te doen en niet pas op het laatste moment? Lees onze tips!

Maak een to do-lijst
Dit heb je vast al vaker gehoord, maar het blijft handig. Schrijf alles wat je moet doen op een dag op. Vooral de dingen die je normaal altijd uitstelt. Zet erbij hoe laat je elke taak gaat doen en plan de belangrijkste dingen als eerst in. Als je ergens mee klaar bent, dan kun je dat afvinken. Dat geeft meteen een goed gevoel! Bedenk je ineens andere dingen die je nog wilt doen terwijl je ergens mee bezig bent? Schrijf ze dan op en ga ze niet meteen doen, hoe klein ze ook zijn.

Doe de moeilijke dingen eerst
Als je ergens enorm tegenop ziet, dan ga je het juist zo lang mogelijk uitstellen. Maar daar wordt het alleen maar lastiger door. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe makkelijker het wordt. Het moeilijkste is vaak om een begin te maken. Verdeel een groot project daarom in meerdere kleine taken, zodat je minder hoeft te doen voordat je iets kunt afstrepen. Dat zal je motiveren om verder te gaan.

Zet een wekker
Ben je vaak lang aan het dagdromen? Spreek dan streng met jezelf af dat je tien minuten lang alleen maar gaat doen wat je moet doen. Leg alle afleidingen weg, zet een wekker en ga aan het werk. Tien minuutjes moet lukken toch? De kans is groot dat als je even bezig bent geweest, je daarna makkelijk langer doorgaat omdat je zo lekker bezig bent. En zo niet, dan heb je in ieder geval een beetje gedaan en kun je het iets later opnieuw proberen.

Motiveer jezelf
Maak een eigen deadline waarop je iets af wilt hebben. Heb je het voor de tijd af? Beloon jezelf dan. Met een stuk chocola, een aflevering van je favoriete serie of iets anders wat je graag wilt. Heb je het niet op tijd af? Straf jezelf dan door iets wat je graag wilt, niet te mogen (doen) van jezelf. Het is ook slim om tegen je ouders te zeggen dat je iets voor een bepaalde tijd af moet hebben. Zo heb je meer motivatie om het echt voor elkaar te krijgen. Ten slotte helpt het ook om te denken aan het gevoel dat je zult hebben als je iets af hebt. Of, als je voor een toets leert, aan hoe blij en trots je zult zijn als je een goed cijfer krijgt.

Succes!

Lees ook: Leer je slechte gewoontes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen