stelen

Talk: ‘Ik kan niet stoppen met stelen’

Ik heb heel lieve en leuke vriendinnen, maar ik steel wel eens met hen. Ik doe het helemaal niet om ‘stoer’ te zijn, het geeft me een fijn gevoel als ik weet dat ik iets leuks voor niets heb! Nou doe ik het steeds vaker en in het begin voelde ik me er ook wel eens af en toe schuldig over, maar nu steeds minder. Ik wil stoppen met stelen.

‘Nee, ik stop hiermee’

Ik heb heel lieve en leuke vriendinnen, maar ik steel wel eens met hen. Ik doe dat helemaal niet om ‘stoer’ te zijn, het geeft me een fijn gevoel als ik weet dat ik iets leuks voor niets heb! Nou doe ik het steeds vaker en in het begin voelde ik me er ook wel eens af en toe schuldig over, maar nu steeds minder. Ik ben bang dat het dadelijk steeds erger gaat worden en dat ik steeds duurdere én meer dingen ga stelen. Nu stelen we bijv. chocolade/kauwgom (lekkers, dus), sieraden en make-up, maar mijn vriendin stelde nu ook al een nieuw winkeltje met kleding voor. Ik zit hier echt heel erg mee en ik weet totaal niet wat ik moet doen. Help mij!

Een onzeker meisje

Hoe zou jij het vinden?

Het is helemaal niet raar om te zeggen dat je ermee wilt stoppen. Wat jullie doen is namelijk strafbaar en niet te vergeten, oerstom! Zolang je niet gepakt wordt, lijkt het allemaal heel onschuldig. Want wat wil dat nou zeggen, een pakje kauwgom, een doosje make-up? Maar tel het eens bij elkaar op en dan gaat het al snel om een hoop geld. En waarom zouden jullie daar niet voor hoeven te betalen als andere mensen dat wel moeten? Wat geeft jullie het recht om de eigendommen van andere mensen ongevraagd mee te nemen? Want de winkel waar jullie die spullen stelen, heeft ze ook moeten kopen. Tot nu toe is er niemand geweest die heeft gemerkt dat jullie die spullen hebben gejat, maar er is wel iemand die heeft gemerkt dat er spullen verdwenen zijn en die daarvoor moet opdraaien. Ook in de grote winkelbedrijven waarbij jullie vast denken dat ‘niemand het merkt’, maar waar het meisje achter de kassa op het matje wordt geroepen omdat ze niet goed genoeg oplet. En voor de kleine nieuwe kledingwinkeltjes waar jullie nu willen gaan stelen, zijn het juist deze winkeldiefstallen die ervoor kunnen zorgen dat zo’n winkel failliet gaat. Zeker in moeilijke economische tijden zoals nu. Alleen al daarom zouden jullie er zelfs niet eens aan moeten denken om te stelen.  Stelen is niet stoer en spullen die je op deze manier krijgt zijn niet lekker of leuk. Als je er wel mee doorgaat, dan is te hopen dat jullie snel een keer betrapt worden en flink worden gestraft. Misschien dat jullie op die manier leren dat jullie fout bezig zijn.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vind jij van stelen?

Gerelateerde artikelen