Ik ben een meisje van 13 jaar en ik wil vragen wat ik moet doen om weer blij te worden. Ik zal bij het begin beginnen. Mijn moeder en vader waren getrouwd en kregen mijn broer (15 jaar) en mij. Een paar jaar later gingen ze uit elkaar.

Toen is mijn moeder met een andere man getrouwd (later kwam ik er achter dat ze was vreemdgegaan met hem). Met die man kreeg ze nog een dochter (9). Vier jaar geleden gingen mijn moeder en mijn stiefvader ook weer uit elkaar. Ondertussen was mijn vader getrouwd met mijn stiefmoeder uit Australië en die heeft ook weer kinderen: één van 18, één van 20 en één van 21 (de jongen van 20 heb ik nog nooit gezien en gesproken, het meisje van 18 heeft eenjaar in Nederland gewoond en woont nu met haar broers in Las vegas). Ik woon al die tijd al bij mijn moeder, en nadat zij van mijn stiefvader was gescheiden moesten we verhuizen. Een vriend van mijn moeder hielp met het verhuizen en ze kregen wat. Nu zoeken ze samen een huis, maar ik wil niet weer verhuizen. Ik ben al vier keer verhuisd. Mijn moeder, vader, stiefmoeder en stiefvader zitten nu in een grote ruzie en daar zitten wij als kinderen tussen. Mijn zusje woont nu door die ruzie bij mijn stiefvader en ik zie haar maar één keer in de twee weken in het weekend. Nu mijn grote problemen:- ik mis mijn halfzus heel erg- mijn broer die ik nog nooit heb gezien komt niet met kerst- mijn ouders hebben ruzie- ik wil het liefst naar mijn vader, maar ik kan niet weg van de school waar ik op zit- ik heb hele erge stress en daardoor altijd hoofdpijn. Door al deze problemen weet ik niet meer wat ik moet doen… Een gevangen visje

Jij bent écht het kind van de rekening, degene die de dupe wordt van alle ellende. Zoals de situatie nu is, heb jij binnenkort je derde ‘vader’ over de vloer. Plus je hebt een heleboel half- en stiefbroertjes en zusjes die eigenlijk een deel van je leven vormen, maar ook weer niet omdat je weer afscheid van ze moet nemen… Alsof het leven van een 13-jarige al niet ingewikkeld genoeg is! Logisch dat je last hebt van stress en hoofdpijn. Probleem is alleen dat jij dat niet kunt oplossen. Het zijn de volwassenen in jouw leven die er een puinhoop van maken en jij bent daar de dupe van. Toch is het belangrijk dat die volwassenen eens leren om rekening te houden met de gevoelens van hun kinderen. Zoek daarom hulp van iemand van buitenaf. Een vertrouwenspersoon op school, je huisarts of iemand van een Jongeren Informatie Punt (JIP). Op www.jip.org vind je adressen van een instantie bij jou in de buurt. Je hebt iemand nodig die jouw belangen in de gaten houdt en de volwassenen in je leven er van kan overtuigen dat er iets moet gebeuren zodat jij weer plezier in het leven krijgt. Er zijn vast wel praktische oplossingen te bedenken voor jouw problemen. Al is het maar een bezoekregeling zodat je je halfzusje vaker kunt zien. Maar dan moet jouw stem wel worden gehoord. Laat dus weten dat je er bent, alleen op die manier kunnen er oplossingen worden gevonden!