Hij schopt en slaat me…

Ik wil van mijn broer af, ik ben bang voor hem. Ik wil hem dood. Voor altijd. Hij bedreigt me, scheldt me uit en schopt en slaat me zo hard dat ik moet huilen (ik huil bijna nooit). Altijd als ik naar hem kijk, steekt hij zijn middelvinger op en roept hij dat ‘ie mij iets gaat aandoen.

Ik wil hem vermoorden, maar dat gaat natuurlijk niet. Ik kan er echt niet meer tegen. Mijn moeder is ook bang voor hem. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik depressief ben, want altijd als ik vrolijk ben, heeft hij op alles wat ik zeg een negatief antwoord. Ik zei laatst: ‘Iek, die man op tv is eng.’ Toen zei hij: ‘Jij bent zelf *** eng. Niemand wil jou. Je zult nooit trouwen en ik sla je verrot als je nu niet je bek houdt.’ Ik ben echt bang voor hem. Help me please. Ik wil echt anoniem blijven.
Anoniem

Bang voor je broer, wat nu? 

Jij bent best wel een stoere meid. Je huilt bijna nooit en je doet niets terug als je broer scheldt en schopt. Maar dat lost jouw probleem niet op. Het is niet gemakkelijk om je broer te veranderen. En de laatste die dat voor elkaar krijgt, ben jij. Daarom is het belangrijk dat de situatie bij jullie thuis zodanig verandert dat het voor iedereen leefbaar wordt. Want het lijkt er wel heel erg op dat je broer het hele gezin terroriseert. Als ook je moeder bang is voor je broer, dan wordt het tijd dat er professionele hulp wordt ingeschakeld. Dat kan bijvoorbeeld via bureau Jeugdzorg. Je kunt zelf contact met hen opnemen en het probleem uitleggen, maar het is misschien verstandiger om eerst eens met je moeder te  praten en samen hulp te zoeken. Dan zijn in ieder geval twee mensen in het gezin overtuigd van de noodzaak om in te grijpen. Op jeugdzorgnederland.nl vind je adressen van de bureaus die bij jou in de buurt zitten. Je huisarts of een vertrouwenspersoon op school kan je ook altijd doorverwijzen naar een professionele hulpverlener bij jou in de buurt. Schaam je niet om om hulp te vragen (en zeg dat ook tegen je moeder). Het is geen schande om hardop te zeggen dat het thuis niet goed gaat. Zeker niet als je daardoor hulp kunt krijgen.

Lees meer ook deze talks: 

Beeld: 123RF