gepest

Talk: ‘Ik wil niet naar school, omdat ik gepest wordt’

Ik ben een meisje van 12 jaar en ik ga dus volgend jaar naar de middelbare school. Ik werd eerst heel erg veel gepest op school en ik kreeg vaak commentaar op mijn mening.

Ik word heel vaak gepest…

Ik ben een meisje van 12 jaar en ik ga dus volgend jaar naar de middelbare school. Eerst werd ik heel erg veel gepest op school en kreeg ik vaak commentaar op mijn mening. Nadat ik twee keer met de klas erover heb gepraat, is het pesten voor een deel gestopt, maar het commentaar op mijn mening niet. Iedere keer als ik mijn mening uit in de klas, ben ik bang dat ik weer commentaar krijg. Ik heb dat ook als ik ergens anders ben. Ik ben daardoor dus wel onzeker geworden. Ook voel ik mij gauw gekwetst, bijvoorbeeld als ik iets zeg en dat diegene waartegen ik het heb ineens ‘jahaa’ tegen mij zet. Daar schrik ik meteen van en dat vergeet ik dan nooit meer. Kunnen jullie mij met deze problemen helpen? Alvast bedankt.

Een a.s. brugpieper

Als je in het verleden veel ben gepest, dan laat dat sporen na. Dat is bij jou duidelijk te zien.

Je bent heel bang dat het weer opnieuw gebeurt en daarom zie je elke reactie als een mogelijk nieuw begin… Toch hoeft dat niet zo te zijn. Als jij je mening geeft, dan is het eigenlijk heel logisch dat mensen daar op reageren. Niet iedereen heeft immers dezelfde mening. Maar dat wil niet zeggen dat wat jij hebt gezegd fout of verkeerd is. Hetzelfde als iemand een keer ‘jahaaa’ zegt, dat betekent niet dat diegene jou dom of stom vindt. Het is een reactie op iets wat jij hebt gezegd, niet op wie jij bent en wat mensen van jou vinden. Als je veel gepest bent, is het soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen pestgedrag en gewoon klasgenotengedrag. Probeer de reacties gedrag van de mensen om je heen zo veel mogelijk als ‘normaal’ te beschouwen en probeer je niet gekwetst te voelen door wat ze zeggen. Voel je je écht wel gekwetst na een opmerking? Zeg dan: ‘Ik vind het niet leuk dat je dat zegt.’ Dikke kans dat diegene dan meteen roept dat het niet zo was bedoeld. 

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krijg jij wel eens commentaar?

Gerelateerde artikelen