Ik heb de laatste tijd alleen maar ruzie met mijn moeder. Laatst was het zo erg dat de politie voor de deur stond. Meerdere buren hebben namelijk gebeld.

Ik heb ADD en zit in de puberteit. Ligt het misschien daaraan? ik word echt gek en mijn moeder ook. Ze is al een paar keer weggelopen. Ze heeft zelfs gekeken voor een internaat! Ik heb elke dag ruzie met haar en ik wil het niet meer. Wat kan ik doen? Help me please!

De combinatie ADD en puberteit is inderdaad vaak niet bevorderlijk voor de sfeer in huis. Maar het is ook geen excuus om elke dag knallende ruzie met je moeder te hebben. En toch: jullie vinden het allebei vreselijk om zoveel ruzie te hebben. Dan moet het toch ook lukken om samen een oplossing te vinden… Soms helpt het al om gewoon te laten weten dat jij het ook heel erg vindt, dat je echt wel van je moeder houdt. Bijvoorbeeld met een briefje op de keukentafel of een sms’je. Als de lucht even geklaard is, kunnen jullie kijken of jullie samen kunnen praten over hoe het beter kan. En als dat niet lukt zonder opnieuw ruzie te maken, zoek dan de hulp van iemand die onpartijdig is en kan bemiddelen. Dat hoeft geen professional te zijn, maar dat kan een andere volwassene zijn die jullie allebei vertrouwen. Als jullie er dan nΓ³g samen niet uitkomen, vraag dan via je huisarts of een hulpverleningsinstantie bij jullie in de buurt om professionele hulp. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat de politie moet komen om een ruzie tussen moeder en dochter te sussen.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Beeld:Unsplash

Lees ook: