familie haat

Talk: ‘Mijn familie haat me’

Ik heb heel vaak ruzie met mijn familie. En het lijkt wel alsof ze me allemaal haten. Soms wil ik gewoon weg, weg hier. Please, weten jullie wat ik moet doen?

Het lijkt wel alsof mijn familie me haat.

Ik ben een meisje van 12 jaar en ik heb heel vaak ruzie met mijn familie. Het lijkt wel alsof ze me allemaal haten. Soms wil ik gewoon weg, weg hier. Please, weten jullie wat ik moet doen?

Anoniem

Ruzie maken hoort wel een beetje bij de puberteit.

Girl, je begint volwassen te worden en een eigen mening te ontwikkelen. Je ouders zien jou nog als het kleine meisje dat ze moeten vertellen wat ze wel en niet mag doen. Bovendien heb jij ook nog je hormonen die door je lijf gieren, waardoor je zelf niet eens precies weet wat je nu moet voelen en denken. Dan flap je er soms dingen uit die misschien niet verstandig zijn. Later weet je dat dan ook wel, maar dan denk je dat het te laat is om daar nog iets aan te doen. Het helpt als je je daarvan bewust bent. Probeer jezelf aan te leren om toch eerst tot tien te tellen voordat je iets zegt dat misschien niet zo aardig is. En als het dan toch is gebeurd, wees dan ook niet bang om sorry te zeggen. Je zult zien dat je daarmee een hoop woede en verdriet weghaalt.

Praat er ook eens met je ouders over op een moment waarop het even rustig is. Vertel ze dat je het niet altijd zo boos bedoelt, maar dat je je gevoelens dan even niet onder controle hebt. En vraag dan ook aan hen of ze daar een beetje rekening mee kunnen houden. Zij kunnen misschien ook af en toe denken: laat haar maar even razen, straks is alles weer vergeten en vergeven. Weglopen is nooit een oplossing, praten wel. Je zult zien dat je daarmee veel problemen kunt voorkomen. Zeker als je laat zien dat jij bereid bent daar je best voor te doen.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: Juanmonino, Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vind jij hiervan?

Gerelateerde artikelen