O jee! Je had een paar dagen geleden al ongesteld moeten worden… Wat is er aan de hand? Je zou toch niet zwanger zijn? No worries, er zijn nog heel veel andere redenen mogelijk. Check het hier!

1. Stress
Dit is eigenlijk de meest voorkomende reden van een late menstruatie. Te veel stress en angst kan namelijk invloed hebben op je hormonen, en dus je cyclus. Probeer je in dat geval dus altijd te ontspannen! Stress zorgt er alleen maar voor dat je het nóg later wordt…

2. Je bent net gestart of gestopt met de pil
Als je net bent begonnen met de anticonceptiepil of net hebt besloten te stoppen, kan het voorkomen dat je menstruatie wat verstoord is. Je lichaam moet namelijk weer even wennen aan de verandering. Maar het komt wel weer goed!  

3. Je bent aangekomen of afgevallen
In dit geval moet het wel écht zichtbaar zijn! Als je plotseling een hele grote verandering in je gewicht hebt doorgemaakt, kan dit je menstruatie beïnvloeden. Eetstoornissen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet ongesteld wordt.

4. Je sport te veel
Veel meisjes worden te laat ongesteld omdat ze te veel trainen. Natuurlijk is beweging goed, maar overdrijf het niet! Té veel sport kan voor stress in je lichaam zorgen en kan vervolgens je menstruatiecyclus uit balans brengen.

5. Je bent ziek
Misschien heb je een virus opgelopen, waardoor je menstruatie wat verstoord is. Of het komt omdat je een bepaald medicijn gebruikt. Dit gebeurt niet vaak, maar het kan.

6. Je hebt de tijd niet goed berekend
Misschien is het gewoon een gevalletje van niet goed berekend. Dan klopt het gewoon dat je niet ongesteld bent, want het is de tijd nog helemaal niet. En wanneer je de pil niet slikt, is onregelmatig ongesteld worden heel normaal.  

7. Je bent zwanger
Heb je onveilige seks gehad en weet je écht zeker dat je ongesteld had moeten worden? In dat geval is het slim om een test te halen. Gewoon, voor de zekerheid!

8. Beginperiode
Ben je pas net ongesteld? Dan is het heel normaal om een onregelmatige cyclus te hebben.

Lees ook: Voor de eerste keer ongesteld, wat nu?