Een ongelukje of een echte wens… Als je jong moeder wordt, komt er heel wat op je af. Misschien zelfs meer dan wanneer je wat ouder zou zijn. Gelukkig is er hulp voor tienermoeders (en tienervaders!).

Het kan leuk zijn om op jonge leeftijd een kind te krijgen. Je bent een heel jonge moeder die volop energie heeft om leuke dingen met haar kind te doen. En tegen de tijd dat jouw kind(eren) uit huis gaan, heb jij nog een heel leven voor je. Maar er is ook een schaduwzijde. Hoe moet het met je school, werk, je sociale leven, je relatie? Hoe gaan jullie als kersverse ouders om met elkaar en jullie kindje? Is jullie relatie sterk genoeg om dat allemaal aan te kunnen? En wat doe je als je er toch alleen voor komt te staan? Allemaal redenen om heel goed na te denken voor je de beslissing neemt om moeder te worden.

Praktisch
Als je dan toch besluit om het kindje zelf op te gaan voeden, loop je tegen heel veel praktische zaken aan. Om te beginnen zijn er natuurlijk de medische dingen die te maken hebben met zwanger zijn en bevallen: zwangerschapsgym, de gynaecoloog en verloskundige, hormonen, complicaties, jouw gezondheid en die van je kindje. Maar er zijn ook juridische en financiële zaken zoals de geboorteaangifte bij de burgerlijke stand van je gemeente, ouderlijk gezag, voogdij, kinderbijslag, onderhoudsplicht, uitkeringen, verzekeringen, schulden, kinderopvang, huursubsidies, eenoudertoeslag, kinderopvang enz.

Hulp
Duizelt het je al? Gelukkig is er hulp voor jonge ouders. Bij de Stichting Fiom kunnen jonge moeders tot 23 jaar terecht voor gratis informatie, advies, hulp en ondersteuning tijdens de zwangerschap en daarna. Er zijn negen vestigingen in heel Nederland. De Stichting Fiom organiseert in verschillende regio’s ook bijeenkomsten waar (aanstaande) tienermoeders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook op www.tienermoeders.nl van het Fiom kun je veel informatie vinden, verhalen lezen en andere tienermoeders ontmoeten. Je kunt er ook de folder ‘Jong en een Kind’ downloaden met alle mogelijke praktische informatie voor jonge ouders (en de aanstaande opa’s en oma’s). Neem voor meer informatie en hulp contact op met het Landelijk bureau van de Stichting Ambulante Fiom, Kruisstraat 1, 5211 DT ’s-Hertogenbosch, tel: 073-6128821, www.fiom.nl