Leuk hoor, met een groepje naar de bios of in het parkje chillen. Maar wat als je nu erg verlegen bent en meteen dichtklapt in een groep? Je BFF kletst er op los en jij kunt alleen maar wat mee murmelen. Don’t worry! GIRLZ geeft je tien tips om je verlegenheid (in een groep) te overwinnen.

#1. How shy are you?
Ben je alleen verlegen bij mensen die je niet goed kent, of ben je bij iedereen erg verlegen? Vraag het eens aan je vriendinnen en familie, zij kennen je het beste en zullen je een eerlijk antwoord geven.

#2. Wat wil je veranderen?
Vind je het lastig om te praten, je emoties te laten zien of vallen er altijd stiltes in gesprekken? Misschien ben je wel een heel sociale meid, maar ben je gewoon een beetje onzeker en voel je je daardoor niet zo comfi. Denk na in hoeverre je jezelf zou willen veranderen, niet iedereen gaat opeens van superverlegen naar supersociaal.

#3. Daag jezelf uit
Daag jezelf uit om in een groep op iemand af te stappen die je nog niet zo goed kent, en een praatje te maken. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt!

#4. Let op je houding
Zou jij iemand aanspreken die helemaal ineengedoken zit of iemand die met zijn armen over elkaar staat? Zorg voor een open houding, toon een zelfverzekerde lach en maak oogcontact.

#5. Talk, talk, talk!
Dit klinkt een beetje gek, maar ga voor een spiegel staan met gesloten ogen en doe alsof je aan het praten bent tegen iemand. Je zult zien dat als je dit vaak oefent, dat dan een gesprekje met iemand in het echt ook stukken beter gaat.

#6. Kleine stapjes
Doe goed je best om minder verlegen te worden, en doe dit in kleine stapjes. Bijna niemand kan van de ene op de andere dag opeens helemaal veranderen. Wees happy en trots op jezelf als er iets goed gaat.

#7. Focus
Probeer je aandacht helemaal bij de persoon te houden met wie je aan het praten bent, en let niet op jezelf. Alleen maar op jezelf letten, zorgt ervoor dat je erg bewust bent van jezelf en dat je je aandacht eigenlijk niet bij het gesprek hebt.

#8. Meet new people
Nieuwe mensen ontmoeten is supereng, maar het is wel heel goed om je verlegenheid te overwinnen. Vraag aan je vriendinnen of ze je aan hun vrienden willen voorstellen die jij nog niet kent.

#9. Compliments!
Je hoeft iemand niet helemaal te overladen met tien complimentjes in één gesprek, maar af en toe een complimentje geven kan helpen om het gesprekje wat minder eng te maken.

#10. Happy clothes
Neem een momentje en kijk naar jezelf. Ben jij iemand die graag veel donkere kleding en make-up draagt? Dit maakt je al een stuk minder benaderbaar. Draag bijvoorbeeld eens wat vrolijkere kleding. Je hoeft echt niet je uiterlijk te veranderen, laat andere girls of boys merken dat jij cool en erg leuk bent om mee te kletsen!

Lees ook: 8 tips om spontaner te worden op school