De ene scholier haalt de ene negen na de andere, terwijl iemand anders urenlang leert en uiteindelijk maar een kleine voldoende haalt… Blegh, oneerlijk! Helaas zijn er geen tips zodat je altijd tienen haalt voor toetsen, maar de volgende tips helpen je wel een handje.

Maak een to-do lijstje
Een goede planning is het halve werk! Maar daarom een checklist voor iedere week. Moet je maandag leren voor een toets, moet je woensdag bezig met je huiswerk voor Nederlands en is donderdag jouw wiskundeavond? Opschrijven maar! Een duidelijke checklist zorgt ervoor dat je overzicht hebt van wat je allemaal nog moet doen en het voelt gewoon supergoed om af te strepen wat je allemaal al hebt gedaan.

Maak een samenvatting
Wist je dat je leerstof beter onthoudt als je het opschrijft? Ja, echt! Maak daarom, als je een toets hebt, een samenvatting van datgene wat je moet leren. Het is ook nog eens een stuk leuker dan constant lezen, omdat je ook echt iets aan het doen bent.

Thuis? Huiswerk maken!
Oké, als je thuis bent, heb je waarschijnlijk geen zin om direct aan de slag te gaan met je huiswerk… maar het is wel slim om te doen! Als je er direct mee begint, dan weet je zeker dat je je niet last minute hoeft te haasten om al je bergen huiswerk af te krijgen.

Lees ook: Snel klaar met je huiswerk!

Zó interessant
Heb jij ook zo’n hekel aan een vak op school? Als er een toets aankomt van dat vak, dan is het niet zo raar dat je helemaal geen zin hebt om te leren. Bij dit soort vakken is de truc om te doen alsof je het vak hartstikke interessant vindt; probeer dus iets in het vak te vinden dat je wel oké vindt. Op een gegeven moment is het helemaal niet meer zo moeilijk om voor stomme vakken te leren, omdat je jezelf hebt wijsgemaakt dat het superinteressant is!

Leg je mobieltje weg
Aaaaaah, mobieltjes. We love them. Maar helaas: ze zorgen ervoor dat wij meer aandacht besteden aan onze mob, dan aan de les… Oeps! Leg daarom je telefoontje eens weg, zodat je goed op kan letten tijdens de les. You can do it!

Stel vragen
Het is je misschien ook wel eens overkomen: de docent legt voor een tweede keer iets uit, maar jij snapt er nog steeds niks van. Als de leraar aan je vraagt of je het snapt, zeg je maar gewoon ja, omdat hij het anders wéér uit gaat leggen. Het is niet zo chill om duidelijk aan te geven dat je iets niet snapt, maar er is absoluut niks mis mee. De leraar wil graag dat jij het goed begrijpt en dat krijg je voor elkaar door lekker veel vragen te stellen. Vraag maar raak, dus!

Lees ook: Tips voor aantekeningen maken in de les