Je herkent het wel: je hebt knikkende knieën, een rood hoofd en struikelt de hele tijd over je woorden; niemand staat te springen om te presenteren voor de klas. De één kijkt hier meer tegenop dan de ander. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw presentatie perfect gaat en je geen last meer hebt van die stomme zenuwen!

Begin op tijd met je presentatie
Als je te laat begint aan je presentatie, kun je goed in de stress raken. Je hebt nauwelijks tijd om je tekst uit je hoofd te leren en als je al gestrest bent voor je presentatie, kan deze haast alleen maar op een ramp uitlopen.

Wees tevreden met je tekst
Als je niet overtuigd bent van je eigen tekst of de tekst heel saai voorleest, zul je jouw presentatie nooit goed kunnen overbrengen. Dus: wees enthousiast!

Ken je tekst zo goed mogelijk uit je hoofd
Natuurlijk, af en toe even kijken op je spiekbriefje moet kunnen. Maar niet te vaak, want dan moet je steeds zoeken bij welke zin je was gebleven en loopt je presentatie vast. Leer je tekst ook niet woord voor woord, want als je dat ene woord tijdens je presentatie niet meer weet kom je ook niet verder. Zorg ervoor dat je kan improviseren.

Ken je tics
Frunnik je veel aan je haar tijdens het praten? Zeg je bijvoorbeeld heel vaak 'eh'? Oefen je presentatie een paar keer voor je ouders of vriendinnen en vraag of ze op je tics willen letten. Daar kun je dan nog iets aan veranderen.

Wees zelfverzekerd
Als je je goed verdiept hebt in het onderwerp, weet je er al veel van af. Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn dat je niet meer weet wat je moet zeggen, want alle info zit in jouw koppie! Dus ga er gewoon staan en denk: ik kan dit!