In het begin was je helemaal in de wolken, maar nu heb je de vlinders al een hele tijd niet meer in je buik gevoeld. Je wilt het uitmaken met je vriendje… Niet iets dat je even voor je lol doet. Met deze tips wordt je break-up iets makkelijker en minder pijnlijk.

Think about it
Denk eerst goed na waarom je het uit wilt maken. Schrijf de belangrijkste redenen op. Bedenk goed of je echt een punt achter je relatie wilt zetten of dat je het nog één keer wilt proberen. Hou in je achterhoofd dat een jongen nooit perfect kan zijn.
Twijfel je nog? Praat er dan open over met je vriendje. Vertel hem dat je twijfelt over jullie samen. Als je tijdens het gesprek merkt dat je het echt vreselijk zou vinden om hem kwijt te raken, dan moet je het misschien toch nog een kans geven.

Definitief
Bedenk van tevoren goed wat je hem wilt vertellen. Vertel hem als eerste dat je keuze definitief is. Leg daarna rustig uit waarom je niet langer zijn vriendinnetje wilt zijn. Het is voor hem makkelijker te accepteren als hij weet waarom je het uitmaakt en merkt dat je hem niet expres wilt kwetsen.

Niet uitstellen
Stel het moment niet te lang uit. Hoe langer je ermee blijft lopen, hoe moeilijker je het gaat vinden om het te vertellen. Bedenk maar hoe pijn het doet als je heel langzaam een pleister van je arm aftrekt. Hoe sneller je het eraf trekt, hoe minder pijn het doet en hoe sneller het weer over is!

Face 2 face
Hoe moeilijk het ook is, het is altijd beter om face to face te zeggen dat je een punt wilt zetten achter jullie relatie. Je kunt je boyfriend ook dumpen via een onpersoonlijk smsje of een berichtje via Facebook, maar zou je ‘t zelf leuk vinden als hij dat bij jou zou doen? Waarschijnlijk niet.
Spreek af op een rustige plek waar jullie je allebei op je gemak voelt, zodat je alles eerlijk durft te vertellen. Het beste is om bij hem thuis af te spreken. Jij kunt weg wanneer je wilt en hij hoeft niet in z’n eentje over straat na dit slechte nieuws.

Troosten, doe het niet!
Hoe moeilijk het ook is om je nu ex-boyfriend verdrietig te zien, ga hem toch niet troosten. Dat zou het alleen maar moeilijk voor hem maken, omdat het dan net lijkt alsof jullie nog een stelletje zijn. Probeer hem ook niet op te beuren door te zeggen dat jullie vrienden blijven of zeker contact blijven houden. Daar maak je hem nu waarschijnlijk niet echt blij mee. Je kunt het na een paar dagen altijd nog tegen hem zeggen dat je wel vrienden wilt blijven en vragen of hij dat ook ziet zitten.

Call me later
Is het hoge woord eruit en ben je weer onderweg naar huis? Zoek zelf niet als eerste weer het contact, bel hem niet en stuur hem geen berichtjes. Dan kan hij gaan denken dat er toch nog een beetje hoop is dat je hem een tweede kans wilt geven. Belt hij jou? Neem dan wel op, Laat hem duidelijk merken dat je bij je keuze blijft, maar ga niet met hem in discussie.

 

Natuurlijk zal het de eerste weken moeilijk zijn. Probeer toch de positieve kant te zien. Van elke ervaring, positief of negatief, kun je iets leren. Als je een nieuw vriendje krijgt, weet je beter wat je wel en niet wilt in een relatie. Blijf dus niet te lang stilstaan bij jullie breuk, maar ga weer genieten van ’t leven!