Ik heb een probleem. Aan het eind van het tweede schooljaar van de middelbare school moest ik een keuze maken of ik havo of vwo wilde gaan doen.

Toen ik moest beslissen zat ik op een kamp, dus had ik geen tijd om goed na te denken. Mijn ouders en een leraar hebben me overgehaald om toch vwo te gaan doen. Mijn ouders helpen altijd met huiswerk en zo en ik zou bij een vriendin in de klas komen. Een andere vriendin moest diezelfde keuze maken en heeft besloten om naar havo te gaan, terwijl ze veel slimmer is. Ik zit nu op het vwo en ik zit wel bij een vriendin in de klas, maar dat is niet een hele goede vriendin. Vorig jaar had ik ook veel meer vriendinnen. Ik heb nou echt geen leuke klas. Vorig jaar al niet, toen waren er jongens die pesten, maar had ik wel vriendinnen. Nu wordt er niet gepest, maar heb ik echt geen vriendinnen. En die vriendin die dus naar de havo ging heeft wel een superklas. Ze zit bij vriendinnen van vorig jaar en ze heeft al nieuwe vriendinnen. Echt ik weet het niet meer. Ik heb de verkeerde keuze gemaakt en kan niet meer terug! Ik voel me zo rot – ik zit te huilen nu ik dit schrijf. Ik heb echt geen zin meer in school en ik red het niet alleen. Dit is echt een rottijd, ik wil volwassen zijn! Ik heb echte vriendinnen nodig. Een meisje die verkeerde keuzes maakt

Natuurlijk kun je nog terug! Het zou moeilijker zijn als je van havo naar vwo wilde veranderen, maar omgekeerd kan altijd. Zeker als je zo ongelukkig bent als jij nu. Praat er eens over met je ouders. Na de kerstvakantie is er vaak een moment waarop je kunt overstappen naar een andere richting. Praat er ook over met je mentor of iemand anders van school en vraag of je bij je andere vriendin in de klas kunt komen. Of dat lukt, hangt af van het aantal leerlingen in de klas en de regels van de school. Maar staar je niet blind op de enthousiaste verhalen van je vriendin. Omdat zij het leuk heeft in die klas, wil dat nog niet automatisch zeggen dat jij het daar ook helemaal geweldig vindt. Vorig jaar had je vriendinnen, maar werd je gepest. Nu word je niet gepest, maar heb je geen vriendinnen. De perfecte klas bestaat niet. Maar als je echt ongelukkig bent in de klas waar je nu zit, dan is dat een goede reden om daar iets aan te doen. Begin met praten, dan volgt de oplossing vanzelf!