Onze columnist Patricia schrijft elke week een GIRLZ-report over allerlei stuff. Patricia: “Ik baalde altijd als mijn vriendinnen van het vmbo na de pauze weer naar hun klas gingen en ik naar de mijne. Het was zo gezellig geweest om samen in de klas te zitten. Maar in de toekomst is dat misschien mogelijk… Ze willen namelijk vmbo en havo samenvoegen!”

Eén opleiding
“De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) vinden het een goed idee om havo en de twee hoogste niveaus van het vmbo samen te voegen tot één opleiding van vijf jaar. Vmbo- en havoleerlingen komen dan allemaal bij elkaar in dezelfde klas, maar de examens zijn wel op verschillende niveaus.”

Gezellig
“Mmm… Op zich best een goed idee! Als je havo doet en veel vriendinnen hebt die op vmbo zitten, komen ze gezellig bij jou in de klas. Maar belangrijker is dat vmbo-leerlingen meer tijd hebben om te kiezen of ze het mbo of het hbo willen doen.”

Niveauverschil
“Aan de andere kant weet ik niet precies hoe ik die samenvoeging voor me moet zien. Krijgt iedereen dan dezelfde lesstof op hetzelfde niveau? Voor de één zijn sommige dingen dan heel makkelijk, terwijl de ander er meer moeite mee heeft. En hoe kunnen examens op verschillende niveaus worden afgelegd? Dat lijkt me een beetje gek als je allemaal in dezelfde klas zit…”

In het nieuwe nummer van GIRLZ kun je de column van Patricia lezen! Je kunt haar ook op Instagram, Twitter en Facebook volgen.