Voor elk meisje breekt ooit hét moment aan: je bent voor de eerste keer ongesteld! Dit kan eerst een beetje eng en verwarrend zijn. Maar don’t worry, want wij leggen uit wat dit maandelijkse ‘feestje’ nou precies inhoudt en geven tips.

Wat is het nou eigenlijk?

Het maandelijkse feestje, ongesteldheid, menstrueren… Hoe je het ook noemt, veel meiden zien op tegen deze periode van de maand. Maar eigenlijk is het goed voor je body en kan je je ongesteldheid zien als de maandelijkse schoonmaak in je lichaam! In je baarmoeder wordt bloed en weefsel aangemaakt voor het geval je zwanger wordt. Ben je dat niet? Dan verlaat dit je lichaam, omdat het simpelweg niet nodig is.

Eisprong

De eisprong is ook deel van je ongesteldheid. Elke vrouw heeft 2 eierstokken waaraan duizenden eicellen vastzitten. Elke maand maakt 1 eitje zich los. Deze reist door de eileiders naar jouw baarmoeder. Als dit eitje niet wordt bevrucht, zal deze je lichaam tijdens je ongesteldheid verlaten. Dit eitje is net zo klein als de punt van een speld, maar sommige meiden voelen dit proces gebeuren. Je voelt dan een stekend of krampachtig gevoel in je linker of rechterzij.

ongesteld

Jong of oud?

Er is geen vaste leeftijd waarop elk meisje voor het eerst ongesteld wordt, maar meestal gebeurt het tussen je 10e en 16e. Het hangt van verschillende dingen af. Zoals hoe ver je lichaam is met de rest van je ontwikkeling. Heb je al rondingen, een groeispurt gehad en haargroei op intieme plekken? Dan is er een grote kans dat jij al ongesteld bent geworden of het binnenkort wordt. Ook kan witte afscheiding een teken zijn dat je menstruatie eraan komt. Maak je geen zorgen als jij een laatbloeier bent, je lichaam geeft zelf aan wanneer het er klaar voor is!

Duur van je menstruatie

Een menstruatiecyclus duurt tussen de 2 en 7 dagen. Ben je langer dan 7 dagen ongesteld? Dan kan je voor de zekerheid een bezoekje brengen aan je huisarts. Hij/zij checkt dan of alles nog normaal verloopt of dat je bijvoorbeeld een tekort aan ijzer hebt. Schrik niet als je in het begin onregelmatig ongesteld bent. Dit komt vaak voor.

tampons

Hulpmiddeltjes

De meest gebruikte hulpmiddeltjes bij ongesteldheid zijn maandverband en tampons.
Maandverband: Maandverband is, zoals het woord al zegt, een verbandje dat je in je onderbroek plakt. Deze vangt het bloed op. Hiervan zijn meerdere soorten en er wordt altijd op de verpakking aangegeven hoeveel de maandverband kan opvangen. De meeste meiden beginnen met maandverband, omdat de tampon in het begin een beetje pijnlijk kan zijn om in te brengen.
Tampons: Tampons werken heel anders dan maandverband. Dit hulpmiddeltje breng je in, in je vagina en voel je niet zitten als je het op de juiste manier doet. Het inbrengen doe je met de hand of een hulpstukje. De tampon bestaat uit samengeperste watten, dus hoe meer het absorbeert, hoe groter het wordt. Na een paar uur haal je de tampon eruit en breng je een nieuwe in. Net als bij de maandverband zijn hier ook meerdere varianten van.
Menstruatiecup: Er bestaat ook een menstruatiecup. Dat is als het ware een klein bekertje van siliconenmateriaal, dat je inwendig draagt. Het vangt je menstruatiebloed op, in plaats van het te absorberen Heb jij daar al eens van gehoord? Vera Camilla testte ‘m uit! Check de video hieronder.

Wat een feestje… NOT!

Elke keer dat je ongesteld wordt, kunnen er vervelende bijwerkingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan buikkrampen, rugpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Er zijn manieren om dit te verminderen. Sporten kan helpen om de pijn te laten verdwijnen. Of leg een warmtekruik op de pijnlijke plek, de warmte maakt de pijn minder erg. Als je hevige pijn hebt, kan je een pijnstiller innemen. Lees wel goed op de bijsluiter hoeveel jij mag gebruiken.

ongesteld

Vraag het mams

Heb je ergens nog vragen over of snap je iets nog niet helemaal? Vraag het aan je moeder! Zij wordt zelf ook ongesteld en vindt het echt niet erg als je met vragen naar haar toe komt.

Tips:

– Vergeet niet om altijd maandverband of tampons mee te nemen.
– Verwissel je maandverband of tampons om de paar uur.
– Was je elke dag met water, zodat je lekker fris blijft en om vreemde luchtjes tegen te gaan.
– Heb je het idee dat er bij jou iets niet helemaal goed zit? Volg je gevoel en vraag het voor de zekerheid aan je moeder of de huisarts.

Lees ook:

Beeld 123RF