Een wintersportvakantie is superpopulair en er zijn veel girls die wel houden van de kou, skiën en snowboarden. Toch zijn er nog genoeg meiden die nog nooit op wintersport zijn geweest! Ga jij dit jaar voor het eerst op wintersport? Hier lees je alles wat je moet weten!

Spullen
Voor een wintersportvakantie heb je enorm veel dingen nodig. Overdag ben je de hele dag op de piste en ’s avonds ga je gezellig met je familie of vrienden après-skiën. Wij helpen je alvast een handje met je koffer inpakken. Allereerst heb je natuurlijk warme kleding nodig. Denk aan thermokleding, warme sokken, truien en waterdichte handschoenen. Verder heb je speciale kleding nodig voor het skiën of snowboarden. Skischoenen, latten of een snowboard hoef je niet per se mee te nemen, deze kun je gerust daar huren. Vergeet natuurlijk ook niet bescherming voor de felle zon, want voor je het weet kom je terug met een verbrand gezicht!

Lees ook: 3x wintersportoutfits

Sneeuwsporten
Tijdens wintersport kun je allerlei sporten doen. Je kunt gaan skiën, snowboarden of zelfs langlaufen. Als je voor het eerst op wintersport gaat, is het fijn om eerst voor langlaufen of skiën te kiezen. Langlaufen kan misschien snel gaan vervelen, maar daardoor wen je wel aan de latten en kun je snel overstappen op skiën. Snowboarden is meer voor de iets gevorderden. Het is al een hele kunst om zonder brokken de piste af te gaan!

Skiles
Niemand kan natuurlijk zomaar skiën. Daarvoor moet je goed oefenen en dat kan het beste door skiles te nemen! Zo krijg je het skiën snel onder de knie en heb je ook nog kans om dicht bij die knappe skileraar in de buurt te komen! Tijdens skiles wordt je verdeeld in groepen (dit hangt af van het niveau). Je leert te skiën door achter een skileraar aan te skiën. Op de laatste dag moet iedereen een examen afleggen. Wel is het handig om op tijd te reserveren, omdat het vaak erg druk is.

 

Pistes en skipas
Voordat je kunt beginnen met skiën heb je een skipas nodig. Dat is een pasje waarmee je op alle pistes mag skiën. Maar niet alle pistes zijn hetzelfde! Pistes hebben allemaal een verschillende moeilijkheidsgraad en kleur:
Witte piste: dit is de babypiste. Hier krijgen de jongste kinderen hun eerste lesje.
Groene piste: dit is na de babypiste, de makkelijkste piste. Het bestaat uit een paar korte hellingen maar is verder bijna helemaal plat.
Blauwe piste: dit is de normale piste. Iedere beginner mag op deze piste.
Rode piste: deze piste is vrij moeilijk. Elke gevorderde skiër kan hier af skiën.
Zwarte piste: dit is de moeilijkste piste. Zelfs gevorderde skiërs kunnen hier niet zomaar vanaf!

Lees ook: 8 beautytips voor op de piste

 

Skiliften
Om op de pistes te komen zijn er skiliften! Er bestaan drie verschillende liften:
De sleeplift: Deze lift lijkt op de kabelbaan in de speeltuin, alleen op deze moet je niet gaan zitten. Je hangt als het ware tegen de lift en je houdt je benen op de grond. Deze lift gaat niet ver omhoog.
De stoeltjeslift: Deze lift zie je altijd in films. De stoeltjeslift gaat heel ver omhoog en hier kun je lekker op blijven zitten. Er zijn stoeltjesliften voor 2,4 en 8 personen.
De cabinelift: Deze lift gaat het verst omhoog. De cabinelift is een hokje waar veel mensen in kunnen.

Lawinegevaar
Wintersport is niet altijd even veilig en er zijn veel dingen waar je op moet letten. Eén van die dingen is lawinegevaar. Door middel van een vlag wordt aangegeven hoeveel lawinegevaar er is op een piste. Een gele vlag betekent dat er weinig lawinegevaar is. Als de vlag zwart/geel geruit is, dan is er een beetje kans op lawine en als de vlag helemaal zwart is kun je beter niet de piste op gaan. Dan is er namelijk veel kans op een lawine.

Après-ski
Tijdens een wintersportvakantie draait het natuurlijk niet alleen om het sporten. Ook de après-ski is een heel leuk onderdeel! Après-ski betekent uitgaan, drinken, dansen en feestvieren na het skiën. Dit is natuurlijk hét moment om leuke boys te ontmoeten.

Tijdens de après-ski wil je er natuurlijk wel leuk uitzien. Maar wees niet te overdressed, want veel mensen houden gewoon hun skibroek aan met een basic shirt. Wil je toch liever wat leukers aan? Ga dan voor een leuke skinny jeans met bijvoorbeeld een sweater of een blousje! Voor een mooi jurkje is het misschien toch iets te koud…

Have fun girls!