rood word Verlegen blozen klap dicht onzeker positief denken verliefd verlegen tips

Talk: ‘Ik ben vreselijk onzeker’

Ik heb een paar probleempjes. 1. Ik heb een autistische broer. Soms slaat hij me echt heel hard om niks (bijvoorbeeld als hij tv wil kijken en ik al tv kijk). Hij heeft me ook een paar keer bij mijn keel gegrepen en ook een keer een stoel naar me gegooid.

Ik heb een paar probleempjes, kunnen jullie mij helpen? x onzeker meisje
1. Ik heb een autistische broer. Soms slaat hij me echt heel hard om niks (bijvoorbeeld als hij tv wil kijken en ik al tv kijk). Hij heeft me ook een paar keer bij mijn keel gegrepen en ook een keer een stoel naar me gegooid.

We krijgen thuis al psychiatrische hulp, maar ik vind het niet leuk om erover te praten en dat heb ik ook tegen mijn moeder gezegd, maar ze luistert niet.
2. Als ik ruzie heb met mijn moeder moet ik soms ineens lachen en daardoor neemt ze me niet serieus. Ik probeer dan mijn lach in te houden maar dat kan ik dan niet omdat ik juist nog harder ga lachen als ik niet mag lachen.
3. Ik ben heel erg onzeker. Als ik voor de klas moet komen staan, begin ik helemaal te trillen, krijg ik last van mijn ademhaling en zie ik zwarte vlekken voor mijn ogen waardoor ik soms bijna omval. Ik kan mijn hart dan heel hard horen kloppen waardoor ik nog zenuwachtiger word omdat ik weet dat ik dan erg rood word. Ik ga dan altijd heel snel en zacht praten waardoor mensen me niet kunnen verstaan en ik het nog een keer moet zeggen waardoor ik nog zenuwachtiger word. Het is zelfs een keer gebeurd dat ik flauwviel voor de klas. Ik weet echt niet wat ik hiertegen moet doen.
4. Ik ben slecht in leren. Ik heb al huiswerkbegeleiding gekregen en als ik voor de vakantie geen betere cijfers krijg, zak ik een niveau. Ik doe echt heel erg mijn best, maar het lukt me gewoon niet om het in mijn hoofd te krijgen. Weten jullie misschien een manier? Een onzeker meisje

Meerdere vragen, één antwoord. Want al jouw problemen hebben te maken met jezelf. Je bent onzeker en je praat niet over je problemen. Daardoor kom je in een spiraal terecht die alleen maar verder naar beneden gaat. Door niet over je problemen te praten, word je steeds onzekerder en worden je problemen weer groter. Als jullie thuis psychologische hulp krijgen voor de omgang met je broer, dan is het wél de bedoeling dat je vertelt wat er gebeurt, anders verandert er niets. Die hulp is juist bedoeld om je broer te leren dat hij dat niet mag doen. En om jullie te leren hoe jullie het beste met je broer kunnen omgaan. Als je ruzie hebt met je moeder, en je begint uit pure zenuwen (want dat is het waarschijnlijk) te lachen, dan los je de ruzie niet op, maar maak je het alleen maar erger. Dat weet je diep vanbinnen ook wel, maar lachen is jouw manier om je onzekerheid te verbergen. Het zorgt ervoor dat je je probleem (de ruzie) niet hoeft op te lossen. Hetzelfde met je problemen op school. Gebrek aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je bang bent om te falen. Voor de klas, maar ook tijdens toetsen en overhoringen. Je weet van tevoren al dat het niet gaat lukken, dus wordt je angst alleen maar groter. Praat om te beginnen eens met de psycholoog die bij jullie thuis komt. Die kan jou misschien ook wel helpen. Ga anders eens praten met de interne begeleiding op school, met je moeder of met je huisarts. Misschien is het voor jou ook wel goed om hulp te krijgen van een psycholoog die jou helpt met je onzekerheid. Misschien heb jij recht op hulp en aandacht voor jezelf – vertel eens aan iemand dat het helemaal niet goed met je gaat. 

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij wel eens onzeker?

Gerelateerde artikelen