Ik ben een meisje van 12 jaar en ik zit sinds dit jaar in de brugklas. Mijn probleem is dat ik het moeilijk vind om vrienden te maken. Ik ben vaak heel stil in de klas en heb ook weinig vrienden.

Maar buiten school ben ik helemaal niet stil. Nou ben ik heel bang voor aankomend jaar, dat ik gepest word omdat ik stil ben of zo. Ik kan wel voor mezelf opkomen en ik ben niet meer zo verlegen als ik vroeger was. Kunnen jullie me please tips geven over hoe ik het beste vrienden maak? En hoe ik zonder dat ik bang ben op iemand af kan stappen?

Het grote voordeel van de brugklas is dat iedereen nieuwe vrienden wil maken en niet zo goed weet hoe hij of zij dat moet doen. Sommigen kennen misschien al anderen in de klas of op school, maar uiteindelijk zijn jullie allemaal nieuw. Maak je niet te veel zorgen. Je merkt snel genoeg welke mensen aardig zijn en welke niet. Als je even niet weet wat je moet zeggen, kun je altijd nog iets vragen. In welk lokaal jullie volgende les is, of wanneer een bepaalde taak af moet zijn. Vraag dat aan iemand die je aardig lijkt, of stel de vraag aan een heel groepje klasgenoten. Zelfs als je het antwoord al weet, is het altijd een goede manier om gemakkelijk met iemand in contact te komen. Zo hoef je niet op iemand af te stappen terwijl je eigenlijk niet weet wat je kunt zeggen. 

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook: