Ik zit met een groot probleem. Mijn vriendinnen A., L. en V. gaan zowat elk weekend met nog een paar vriendinnen en nog wat jongens naar de duinen, maar ik mag niet van mijn ouders waardoor ik het gevoel heb dat ik heel veel mis.

 Ik hoorde dat ze daar alcohol drinken en sigaretten roken. Dat vond ik nog wel oké, maar niet dat ze elke avond half bezopen thuiskwamen. Dat vond ik te ver gaan. Daarom ging ik toen meer met andere vriendinnen om. Maar dat was geen slimme zet, want zo nam ik afstand van A., L. en V. Nu ga ik weer wat vaker met ze om en ben ik wat minder voorzichtig met wat ik doe, dat irriteerde hen namelijk en dat vond ik zelf ook vervelend. Maar nu zijn ze gaan blowen. Ik wil niet dat ik ook zo word, maar dat is nogal moeilijk. Het is beetje moeilijk om uit te leggen. L. is al heel lang met V. en A. bevriend, al vanaf de basisschool. Ze wil die twee niet kwijt dus blijft ze hen maar vergeven en doet ze met hen mee. Dat begrijp ik allemaal wel en A. mag nou eenmaal heel veel omdat haar ouders gescheiden zijn en  haar moeder een groot gezin heeft en haar niet altijd weg kan brengen en honderd procent in de gaten kan houden. Maar V. gaat helemaal de verkeerde kant op. Ze verknalt haar school, denkt alleen maar aan drank en alles moet cool en ‘gangster’ lijken, echt heel vervelend. Zou ik ze links moeten laten liggen en andere vrienden moeten zoeken of zal ik nog bevriend met ze blijven, maar duidelijk laten weten wat ik er van vind? Anoniem

Het is wel een beetje een ingewikkeld verhaal… L. is al heel lang bevriend met V. en A. en wil die vriendinnen niet kwijt. Dus doet ze mee. Maar hoe zit het met jou? Voor wie zou jij deze vriendschap in stand willen houden? Niet voor jezelf in elk geval, want je begrijpt heel goed dat roken, drank en blowen niet goed voor je zijn. Mee blijven doen is dus niet de goede oplossing. Je zou eens met L. kunnen gaan praten. Zij vindt het blijkbaar ook niet oké wat haar vriendinnen doen, maar ze is bang om alleen achter te blijven en dus doet ze mee. Jij denkt er hetzelfde over. Nou, dan kunnen jullie toch samen besluiten om je niet mee te laten slepen door V. en A.? Als zij ‘cool’ willen doen met drank en drugs, is dat hun probleem. Praat daar eens met L. over. Dan kunnen jullie samen beslissen wat jullie doen: óf jullie staan samen sterk tegenover V. en A. óf jullie gaan samen verder, zónder V en A. Vriendschap is een kostbaar bezit, maar als dat ten koste gaat van je eigen leven zit er niets anders op dan de vriendschap vaarwel te zeggen.