Zon, zee, strand en je BFF. Dat wordt natuurlijk een supervakantie! Of toch niet? Het kan natuurlijk gebeuren dat je ruzie krijgt op vakantie. Hoe los je dat op? We hebben een aantal situaties en oplossingen voor je op een rijtje gezet.

Situatie 1: ruzie over geld
Je BFF wil het liefst iedere dag uit eten. Ze betaalt liever voor een taxi dan dat ze een stukje gaat lopen en maakt het liefst nog een paar dure uitstapjes. Ho even, dat vind jij zonde van je geld!

En nu?
Misschien heeft je vriendin wel helemaal niet in de gaten dat jij liever een wat goedkopere vakantie hebt. Leg het haar uit en probeer samen te bepalen waar jullie op gaan bezuinigen. Wees wel stellig in wat jij wel en niet kunt en wilt betalen. Ben jij zelf de vriendin met een groot budget en wil jouw BFF wat minder uitgeven? Probeer dat te begrijpen, het is nu eenmaal niet anders. Soms zijn goedkope of gratis uitstapjes zelfs nog het leukst! Ga bijvoorbeeld naar een lokale markt. Hier kun je cultuur snuiven en goedkoop aan eten en souvenirtjes komen.

Situatie 2: relaxen of uitstapjes?
Je had het al helemaal ingepland: vanuit jullie camping ben je zo bij dat leuke dorpje, kun je een fiets huren en lekker de buurt gaan verkennen… Maar helaas, je BFF had andere plannen en ligt de hele middag aan het zwembad te bakken.

Hoe los je dit op?
Ga met je BFF om de tafel zitten en bespreek je plannen. Leg haar uit dat jij niet alleen op vakantie bent om in de zon te liggen, en graag iets van de omgeving wilt zien. Natuurlijk hoeven jullie er niet elke dag eropuit, maar 1 of 2 uitstapjes zijn wel leuk. Probeer haar enthousiast te maken voor dat wat je wilt gaan doen. Misschien blijkt ze de uitstapjes wel onwijs leuk te vinden als jullie er eenmaal zijn. Als ze het niet probeert, komt ze daar nooit achter!

Situatie 3: help, ze heeft een vakantielover!
Je BFF is helemaal in love. Een lokale barjongen heeft haar hart gestolen en nu doet ze alleen nog maar leuke dingen met hem en jij mag in je eentje gaan zonnen, niet echt gezellig!

Wat moet ik doen?
Samen uit, samen thuis. Je BFF is met jou op vakantie gegaan, dus moet ze ook tijd voor je vrijmaken. Dat betekent niet dat ze haar local lover niet meer kan zien. Laat je vriendin weten wat je graag met haar samen wilt doen en spreek af om dit ook echt samen te doen. Op de dagen dat ze met haar vakantievriendje afspreekt, ga jij gewoon lekker met een goed boek aan het strand liggen. Of beter nog: misschien heeft die leuke boy wel een fijne vriend. Dan kunnen jullie dubbeldaten!

Situatie 4: ze mist haar vriendje
Net voor jullie op vakantie zouden gaan was het raak. Je BFF is gaan daten met haar crush en heeft nu dikke verkering. Eigenlijk wilde ze al niet meer mee op vakantie, maar dat was al geboekt. Eenmaal in het hotel snottert ze alleen maar omdat ze hem zo mist.

Help me!
Haar BF loopt niet weg, daar kan ze nog mee afspreken zo vaak ze wil. Jullie zijn nu in dat verre land waar ze al zo lang heen wilde, dus nu moet ze daarvan genieten. Probeer dat haar uit te leggen. Voor wat afleiding neem je haar lekker mee naar een waterpark, een supertof winkelcentrum, een mooi strand. Als dat allemaal niet helpt, gun haar dan even een momentje om lekker uit te huilen en over hem te praten. Daarna voelt ze zich vast stukken beter en kan ze er weer helemaal tegenaan.

Situate 5: ze denkt alleen aan zichzelf
Jij hebt jullie hotelkamer al opgeruimd, strandbedjes geregeld en uitstapjes gepland. Nu moeten er nog boodschappen worden gedaan, maar het lijkt erop dat jij dat ook moet regelen. Je BFF doet helemaal niks en daar ga jij je nu aan ergeren.

Now what?
Grote kans dat je vriendin helemaal niks doorheeft. Waarschijnlijk doet ze dit soort klusjes thuis ook nooit. Je kunt je BFF hierop aanspreken, maar doe dat wel vriendelijk. Leg uit wat jij allemaal al hebt gedaan en wat er nog moet gebeuren. Daar wil ze jou vast wel mee helpen, toch? En als ze toch een keertje iets laat slingeren, word dan niet meteen boos. Accepteer dat zij een sloddervos is en laat je vakantie er niet door verpesten.

Situatie 6: ze laten je links liggen
Je bent gezellig met je friends op vakantie… Nou ja, gezellig? Eigenlijk kijken ze niet zoveel naar je om. Ze doen dingen zonder het eerst met jou te overleggen, praten aan tafel alleen maar met elkaar en rennen snel weg als ze bijvoorbeeld een club ingaan. Wat nu?

Oplossing!
Dat jouw friends niks met je willen doen is superjammer! Natuurlijk baal je daarvan, maar het hoeft niet je hele vakantie te verpesten, je gaat gewoon op zoek naar nieuwe friends. Probeer het eens in de bar van het hotel, of aan het zwembad. Maak een praatje met degene die naast je zit. Gewoon, over het land, het weer, hoelang ze al op vakantie zijn… Onderwerpen genoeg! Zo vind je vast wel een paar leuke meiden met wie je deze vakantie toch nog gezellig kunt maken.