Ik sta elke ochtend op met het gevoel van: waarom leef ik? Ik heb ooit geprobeerd zelfmoord te plegen, maar dat lukte niet.

Is het normaal dat ik het gevoel heb dat ik dood wil? Ik ben pas 11. En waar kan ik hulp zoeken? Ik durf het niet tegen mijn ouders te zeggen. Meisje

Iedereen heeft wel eens periodes in zijn leven waarin niets leuk lijkt en je het gevoel hebt dat het toch allemaal niets uitmaakt. Dat kan ook gebeuren als je 11 bent. Je zit dan juist in een fase van je leven waarin je niet goed weet wie je bent en wat je moet doen. Je bent te groot om een kind te zijn, te klein voor pubers en jonge mensen. Eigenlijk hang je overal tussenin. En wat de toekomst brengt? Dat moet je nog maar afwachten. Toch is het leven veel meer de moeite waard dan je op dit moment denkt. Er zijn altijd mensen die van je houden, ook al merk je dat misschien niet elke dag. Daarom is het toch slim om er met je ouders over te praten. Zij kunnen je helpen je leven wat prettiger te maken, bijvoorbeeld door wat meer leuke dingen met je te doen of je te helpen bij het maken van bepaalde keuzes. En als het gevoel blijft, kunnen zij je helpen bij het zoeken naar iemand die je uit deze dip kan halen. Doodgaan is nooit een optie. Het leven is te veel de moeite waard om er zomaar mee te stoppen.

Lees ook: Hoe vrolijk jij je vriendin op?