Oei, soms kun je het gewoon niet laten een geheim door te vertellen, al heb je nog zo plechtig beloofd dat niet te doen. En, geloof het of niet, sómmige dingen zouden eigenlijk ook verteld móeten worden. Weet jij wanneer je iets geheim moet houden, en… wanneer niet?

Sappige roddel over je vriendin
De roddeltante van de school heeft een sappige roddel. Je zweert dat het geheim veilig bij je is. Dan onthult ze het verhaal: het gaat over je beste vriendin! En het is behalve kwetsend niet eens waar!

De oplossing: gooi het eruit
Kan het je iets schelen wat de roddeltante van de school van jou denkt? Je bent het je vriendin verschuldigd om te vertellen wat er gaande is. Op deze manier kan ze de roddel zelf rechtzetten. Tenslotte zou jij willen dat zij hetzelfde voor jou zou doen!

Je beste vriendin liegt
Je beste vriendin mag van haar ouders niet met jongens uitgaan. Dus heeft ze haar moeder wijsgemaakt dat ze met jou had afgesproken, terwijl ze met haar geheime vriendje op stap was. Als je haar moeder de volgende dag tegenkomt vraagt die of jullie het leuk hebben gehad.

De oplossing: houdt het geheim
Dit is een heel moeilijk dilemma. Aan de ene kant is het natuurlijk nooit goed om te liegen, en je vriendin zal toch een keer aan haar ouders moeten vertellen dat ze een vriendje heeft. Aan de andere kant is de kans groot dat als je haar moeder de waarheid vertelt, je vriendin zich door jou verraden zal voelen en jullie vriendschap een flinke deuk oploopt. Wellicht is het daarom het beste om op het moment suprême een leugentje om bestwil tegen haar moeder te vertellen, en daarna tegen je vriendin te zeggen dat je je daar zo rot onder voelt dat je dat in het vervolg niet meer wil doen. Je vriendin weet dan waar ze aan toe is en jij hoeft niet bang te zijn dat je nog een keer in een dergelijke situatie terechtkomt.

Je vriendin geeft expres over
Je hoort een vriendin overgeven in de wc nadat jullie geluncht hebben. Wanneer je haar ernaar vraagt, geeft ze toe dat ze expres overgeeft om mager te blijven. Dan smeekt ze je om het aan niemand te vertellen.

De oplossing: gooi het eruit
Als je bang bent om gezien te worden als de ‘bad guy’ omdat je haar geheim verraden hebt, praat dan eerst nog een keer met je vriendin. Zeg haar dat je je zorgen maakt en dat ze hulp nodig heeft. Vertel haar ook dat als zij niet met iemand gaat praten, dat jij het dan zal doen. Zulke geheimen moeten niet worden bewaard!

Antwoorden van wiskundetoets
Je bent erachter gekomen dat een paar van je klasgenoten de antwoorden van de wiskundetoets hebben weten te bemachtigen. Ze zijn van plan de antwoorden uit hun hoofd te leren zodat ze allemaal een goed cijfer halen.

De oplossing: gooi het eruit
Zoek uit hoe andere klasgenoten erover denken. Als zij zich er ook aan ergeren, kunnen jullie een anonieme brief aan de leraar geven voor de toets begint. Op deze manier is niemand de schuldige en krijgt iedereen een eerlijke kans.

Het vriendje van je BFF wil je zoenen
Je komt het vriendje van je beste vriendin tegen in het winkelcentrum. Hij vraagt of je met hem mee gaat naar de film en probeert je vervolgens te kussen. Wie had kunnen denken dat hij zo’n bedrieger was?!

De oplossing: gooi het eruit
Ook al is het niet leuk om zulk nieuws te moeten vertellen, het is toch beter om je vriendin de waarheid te zeggen. Als haar vriendje ontkent wat er gebeurd is en beweert dat jij HEM probeerde te versieren, blijf dan volhouden. Blijf bij je verhaal en hoop dat je vriendin naar je zal luisteren. Waarschijnlijk komt ze uiteindelijk toch achter de waarheid.

Lees ook: 7 geheimen over boys die je nog niet wist