Het is één van de ergste situaties ever: iemand van wie je houdt komt te overlijden. Je voelt je hierna verloren en weet niet hoe je je leven weer moet oppakken. Wij geven tips voor als je het even niet meer weet.

Je ‘moet’ niks
Wees niet te streng voor jezelf en doe waar je behoefte aan hebt. Misschien heb je de neiging om te vluchten in sport of een andere hobby. Denk er wel aan dat je op een gegeven moment met je verdriet moet dealen om het te kunnen verwerken.

Praten helpt
Het verliezen van iemand waar je van houdt is altijd moeilijk. Erover praten kan je helpen om het los te laten. Het is logisch als dit altijd een gevoelig onderwerp blijft, maar je wilt niet elke keer in tranen uitbarsten als je aan diegene herinnerd wordt. Vind je het nog lastig om erover te praten? Dan kan je het ook opschrijven in een dagboek.

Think positive
Probeer ook te denken aan leuke kanten van het leven. Je kan bijvoorbeeld elke dag een top 3 opschrijven van dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Dit kan iets simpels zijn zoals een gebakje waarmee je moeder je heeft verrast. Maar het kan ook iets groters zijn zoals een familielid die een operatie goed heeft doorstaan. Zo zie je maar dat het leven ook mooi kan zijn.

Rituelen
Je herdenkt iemand meestal omdat diegene overleden is. Maar waarom zou het alleen daar om moeten draaien? Gedenk in plaats daarvan bijvoorbeeld zijn/haar verjaardag en eet een taartje om de mooie jaren van zijn/haar leven te vieren. Zo zou diegene het waarschijnlijk ook gehad willen hebben.

Even weg van alles
Trek je het niet om vrolijk naar feestjes te gaan? Dat is helemaal niet gek! Je mag er best voor kiezen om een tijdje niets met anderen te maken willen hebben. Maar er komt een moment dat je toch echt weer je leventje moet voortzetten. Dat zal in het begin even tegenvallen, maar langzamerhand kom je erachter dat er nog genoeg mooie momenten zullen komen.

Cry me a river
Bij een heftige situatie horen ook heftige emoties. Laat die tranen maar vloeien! Het is heel normaal om je gevoelens te uiten, dit is zelfs goed voor je. Door te huilen verwerk je het verdriet en lukt het vaak beter om het achter je te laten.

Vriendinnen
Je vriendinnen zijn vast superlief voor je en willen jou graag afleiden. Maar als jij hier nog totaal geen behoefte aan hebt dan moet je dit tegen hen zeggen. Vertel hen dat je nu even tijd voor jezelf nodig hebt en het nog moet verwerken. Daarna kan je weer leuke dingen met hen gaan doen.

Lotgenoten
Lukt het jou niet om het te verwerken of wil je gewoon met iemand praten? Dan kan je onder andere terecht bij Stichting Achter de Regenboog. Deze stichting brengt je in contact met andere jongeren die ook iemand hebben verloren. Praten met iemand buiten je familie- en vriendenkring kan je misschien net op een andere manier helpen.