Mijn ouders hebben de laatste tijd alleen maar ruzie, ik kan er niet meer tegen. Mijn moeder wordt altijd erg blij als ik stom doe over mijn vader. Dan doet ze ineens heel aardig en ze moet er vreselijk om lachen.

Soms gebruik ik mijn vader ook, bijvoorbeeld als mijn moeder chagrijnig is. Dan ga ik stomme opmerkingen over hem maken, meestal waar hij bij is. Maar hij slijmt nogal tegen mijn moeder. Hij probeert alles goed te doen en als mijn moeder wijn op heeft (ook al is het maar een klein beetje) is ze ook altijd aardig en gaat ze met mij en mijn zus ineens over de puberteit en zo praten, echt heel vervelend.

Maar als mijn moeder wijn op heeft is ze ook veel aardiger tegen mijn vader en dan durft mijn vader voor zichzelf op te komen. Ik word er verdrietig van, en mijn zus ook geloof ik, want mijn moeder doet niet meer aardig. Ik bedoel, ze verwent me best wel en zo en ze doet leuke dingen met me, maar echt gezellig is het niet. Ik ben een beetje bang voor haar en ik slijm zelf ook heel erg bij haar, zodat alles maar goed is. Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen, want echt gelukkig ben ik niet. Anoniem

Je hebt in elk geval heel goed in de gaten hoe de verhoudingen bij jullie thuis liggen, wat de problemen zijn en wat jij kunt doen om een bepaalde reactie uit te lokken. Maar of jij daar gelukkig van wordt? Nee. Je past je gedrag aan de stemming van je ouders aan waardoor je niet jezelf kunt zijn en dat is natuurlijk niet prettig. Het is niet de leukste oplossing, maar het is misschien toch wel een goed idee om een keer met je ouders te gaan praten. Vertel ze gewoon dat je het vervelend vindt dat ze zo vaak ruzie hebben en dat je niet weet hoe je daarmee om moet gaan. Hopelijk zien je ouders dan ook in dat ze wat meer rekening met hun kinderen moeten houden. Ruzie komt in de beste huwelijken voor, maar dat betekent niet dat de kinderen daar de dupe van moeten worden.