Ik wil even vragen wat ik tegen mijn moeder moet zeggen. Want ik mag van haar wel al bij mijn vriend slapen, maar ik mag niet naast hem liggen. Toch heb ik dat stiekem gedaan toen ik een weekend bij hem sliep.

Zijn vader weet het. Hij heeft het gezien, maar gelukkig houdt hij zijn mond dicht. Als mijn moeder weet dat ik bij hem in bed heb gelegen, mag ik niet meer bij hem slapen. Ik zou dat vreselijk vinden want dan zou ik hem niet meer ieder weekend kunnen zien. Moet ik nu eerlijk tegen mijn moeder zijn?  
Marieke (16)

Het is natuurlijk wel een beetje raar van je moeder dat je wel bij je vriend mag slapen, maar niet in ÊÊn bed. Ze legt daarmee ook een heel zware druk op jou. Jij voelt je schuldig omdat je bij hem hebt geslapen, maar tegelijkertijd ben je zo verliefd dat je het liefst heel dicht bij hem bent. Ook ’s nachts. Eerlijkheid duurt het langst, zegt men altijd. Vertel dus tegen je moeder dat jullie samen hebben geslapen. Waarschijnlijk is ze in eerste instantie flink boos, maar ze zal het zeker waarderen dat je zo eerlijk tegen haar bent. Leg haar ook duidelijk uit dat je liever niet tegen haar wilt liegen, dat je wil dat ze jou vertrouwt en dat je niets stiekem wilt doen. Als je nu eerlijk tegen haar bent, zul je dat in de toekomst ook zijn. Laat haar merken dat je verstandig genoeg bent om aan voorbehoedsmiddelen te denken als jullie verder willen dan alleen samen slapen. En dat je, als dat gebeurt, dan ook eerlijk zult zijn. Daar heeft ze meer aan dan aan een dochter die dingen stiekem doet.