Hebben je ouders dan toch gelijk? Uit onderzoek is gebleken dat kinderen en jongeren beter functioneren als ze op tijd gaan slapen, minder internetten en meer sporten…

Op tijd naar bed
Uit een onderzoek onder 1.934 leerlingen van een middelbare school over het tijdstip waarop ze gaan slapen, is gebleken dat tieners die voor middernacht naar bed gaan minder slechte schoolresultaten halen, minder vaak spijbelen en minder crimineel gedrag vertonen. Slecht in slaap vallen is geen excuus, want wie overdag actiever bezig is, slaapt ’s nacht ook beter!

Minder internetten
Een andere Britse studie toont aan dat wie verslaafd raakt aan internet, sneller depressief wordt. Volgens de onderzoekers worden mensen ongelukkiger naarmate ze langer surfen. Vooral als internet wordt gebruikt als alternatief voor normale sociale contacten. Internetverslaafden bezoeken ook vaker dan gemiddeld pornosites, gamesites en online communities. Het grootste deel van de internetverslaafden is jonger dan 21 jaar.

Meer sporten
In Nederland hebben onderzoekers aangetoond dat sporten het risico op depressies en angsten aanzienlijk vermindert. Wie gemiddeld 1-3 uur per week sport, loopt 50% minder kans op een depressie, fobie, angststoornis of verslaving. Bovendien genezen mensen met een psychische aandoening sneller als ze beginnen met sporten.