Elke girl krijgt op een gegeven moment borsten. Klein, groot, ze bestaan in allerlei soorten en maten. Je borsten blijven zich je hele leven ontwikkelen en daarom is het erg belangrijk ze goed te leren kennen. Borstonderzoek is daarom dé oplossing om te kijken en te voelen of je borsten veranderen.

Waarom?
Er bestaat helaas altijd een kans dat een vrouw borstkanker krijgt en door je borsten te onderzoeken, merk je heel snel of er iets veranderd is in je borsten. Bij sommige meiden komt borstkanker voor in de familie. Voor deze girls is het vooral belangrijk om elke maand even de borsten te controleren. Meiden bij wie geen borstkanker voorkomt in de familie, hoeven hun borsten niet zo vaak te controleren.

Waar let je op?
Voordat je begint met het onderzoeken van je borsten, is het handig om te weten waar je op moet letten. Dat zijn dingen als:
– ongewone knobbeltjes in je borst
– deukjes of kuiltjes in de huid
– verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
– sinds kort een ingetrokken tepel
– warme en rode borst
– bruin of bloederig vocht uit de tepel
– verdikt strengetje naar de tepel
– pijn in de borst, waar het klierweefsel anders aanvoelt
– huidzweertje dat niet goed geneest
– zwelling in de oksel

Tip: Je kunt je borsten het beste 1 week na je ongesteld bent geweest onderzoeken. Dan zijn ze namelijk iets minder gezwollen dan voor de menstruatie.

Hoe?
Al deze dingen waar je op moet letten, klinken best heel moeilijk. Want hoe weet je nu of iets normaal is of juist niet? Je kunt je borsten het best onderzoeken door veel te kijken én te voelen.

Kijken
Voordat je begint met kijken, is het handig om in een ruimte te staan waar veel licht is, zodat je alles goed kunt zien. Ga allereerst voor een spiegel staan en laat je armen ontspannen hangen langs je lichaam. Neem een paar minuutjes de tijd om even goed naar je borsten te kijken. Kijk naar de vorm, let op de huid en op je tepels. Borsten hebben vaak een ongelijke vorm, dus dat is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Check tijdens het kijken alle dingen op het lijstje hierboven. Heb je alles gecheckt? Kijk dan nog een keer goed naar je borsten terwijl je je armen in je nek legt. Op deze manier kun je zien of je toch een verandering aan je borsten ontdekt.

Voelen
Vind je het een beetje vervelend om aan je borsten te voelen midden in je slaapkamer? Doe dit dan gerust onder de douche! Dit werkt heel ontspannend en maakt het onderzoeken iets fijner. Om te beginnen leg je je linkerhand in je nek en leg je je rechterhand op je linkerborst. Onderzoek je borst in vier delen: eerst het bovenste en het onderste deel aan de kant van je borstbeen en daarna het deel aan de kant van je arm. Maak met je vlakke hand draaiende bewegingen en ga van de buitenkant van je borst naar de tepel. Ook de tepel moet je controleren met draaiende bewegingen. Trek daarna de tepel iets op van de borst. Belangrijk is dat je je tepels makkelijk een beetje naar voren kunt trekken, de tepel moet niet strak vast blijven zitten. Heb je dit allemaal gedaan? Buig dan nog even voorover en voel met beide handen nog even goed aan je borst. Vergeet niet om ook te voelen in je oksel! Herhaal dit alles bij je rechterborst.

Ik voel wat… En nu?
Belangrijk om te weten, is dat je borsten nooit helemaal gelijk zijn. Je kunt altijd wel wat onregelmatigheden vinden in je borst, dit zijn namelijk allemaal kliertjes waar bindweefsel omheen zit. Een knobbeltje zal anders voelen dan deze klieren. Dat is vaak een verdikking, die een stuk harder en stugger is dan de rest van je borst. Deze verdikking voelt vaak rond of als een schijfje of strengetje. Ook doet een knobbeltje vaak geen pijn.
Wanneer je iets geks voelt in je borst, wacht dan even af tot je weer een keer ongesteld wordt. Voel je nog steeds iets geks na je menstruatie? Ga dan gerust even naar de huisarts. Schaam je niet, want het is heel erg normaal om met dit soort klachten even langs de dokter te gaan. Het is nooit fijn om je zorgen te maken en een dokter kan vaak snel vertellen wat er aan de hand is.

Good luck girls!