Er zit een meisje bij ons in de klas en zij doet de hele tijd zielig. Het lijkt wel een klein kind (ze draagt een K3-rugzak en -pennenzak en zo). Als wij iets zeggen (‘Waarom heb je zo’n jas aan?’ – wij vinden dat een normale vraag), gaat ze gelijk naar de juf toe.

En dan krijgen wij straf. Ik weet het, je mag zelf weten wat je draagt, maar dat op de middelbare… En laatst was ze ongesteld (voor de eerste keer) en ze riep dat gewoon hardop in de bus. Ja, dan vraag je er ook om, toch? Bijna de hele school wist dat ze ongesteld was. Een paar meisjes van de tweede klas kwamen naar haar toe en zeiden er iets van en natuurlijk stapte ze meteen weer naar de juf. Ja, wat kunnen wij eraan doen? 2 meiden van klas 1e

Jullie móeten niet iets zeggen tegen zo’n meisje… Ja, het is raar dat ze dergelijke kleding draagt of dingen zegt die je normaal niet hardop zegt, maar moet ze daarvoor worden gestraft? Misschien vindt zij het ook wel heel vervelend dat ze van haar moeder een K3-rugzak moet, misschien was die eerste menstruatie voor haar zoiets speciaals dat ze er niet bij nadacht toen ze het hardop verkondigde in de bus… Als jullie daar dan ook nog eens rare dingen over gaan zeggen, voelt ze zich nog rotter en krijgt ze alleen maar een hekel aan zichzelf. Hoe verleidelijk het soms ook is om een opmerking te maken of een vraag te stellen – doe het niet! Soms is het echt beter om te zwijgen!